Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Olej rydzowy. Lepszy rydz niż nic, czyli najzdrowszy polski olej wraca do łask

(JED)
Wbrew swojej nazwie olej rydzowy nie jest tłoczony z rydzów, czyli jednych z najsmaczniejszych grzybów, ale z ziaren lnianki rydzowej.

Olej rydzowy - właściwości

Na fali mody na zdrowe odżywianie i zastępowanie tłuszczów zwierzęcych roślinnymi do łask wracają oleje ze zbóż, o istnieniu których zdążyliśmy już zapomnieć. Do takich właśnie należy lnianka rydzowa zwana także lnianką, rydzem, ryżykiem, lnicznikiem lub lennicą. W polskiej kuchni był kiedyś bardzo powszechny.

Współcześnie docenia się jego właściwości pro zdrowotne. Zawiera witaminy A, E, z grupy B, lecytyna oraz liczne mikro- i makroelementy.

Olej (jada się go na surowo) obniża cholesterol i ciśnienie, pomaga na stawy i artretyzm, reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza z toksyn.

Zobacz też:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany