Olej rydzowy - właściwości
Na fali mody na zdrowe odżywianie i zastępowanie tłuszczów zwierzęcych roślinnymi do łask wracają oleje ze zbóż, o istnieniu których zdążyliśmy już zapomnieć. Do takich właśnie należy lnianka rydzowa zwana także lnianką, rydzem, ryżykiem, lnicznikiem lub lennicą. W polskiej kuchni był kiedyś bardzo powszechny.
Współcześnie docenia się jego właściwości pro zdrowotne. Zawiera witaminy A, E, z grupy B, lecytyna oraz liczne mikro- i makroelementy.
Olej (jada się go na surowo) obniża cholesterol i ciśnienie, pomaga na stawy i artretyzm, reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza z toksyn.
Zobacz też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji