Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Obiad na 600-lecie Łodzi - zobacz, jakie dania królowały na stołach w Gastronomiku FOTO FILM

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Wideo
od 16 lat
Zespół Szkół Gastronomicznych Gastronomik we wtorek 21 listopada 2023 wydał jubileuszowy obiad, przygotowany z okazji 600-lecia Łodzi. W menu - oczywiście łódzkie dania z zalewajką na czele.

Zespół Szkół Gastronomicznych Gastronomik we wtorek 21 listopada 2023 wydał jubileuszowy obiad, przygotowany z okazji 600-lecia Łodzi.

ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ

- Spotykamy się przy stole wraz zaproszonymi gośćmi, nauczycielami, uczniami, by w ten sposób razem świętować – mówiła Zofia Wrześniewska, dyrektor Gastronomika.
- To jest wyjątkowy moment i już sam fakt, że wspólnie zasiadamy przy stole jest w naszej kulturze symboliczny – podkreślił Marcin Gołaszewski, przewodniczący Rady Miejskiej w Łodzi. - Nas łączy Łódź i to, że możemy razem spożyć tradycyjne łódzkie potrawy jest budujące. Cieszę się, że w taki oryginalny sposób świętujemy 600-lecie naszego miasta.

Gastronomik istnieje już blisko 100 lat i przez wszystkie te lata kształci kolejne pokolenia łodzian, które – dzięki swojej pasji poznają, gotują i kultywują także łódzkie tradycje kulinarne.

Zaczęło się od… konkursu
- Konkurs polegał na zgłoszeniu do jubileuszowego menu swoich propozycji łódzkich dań: przystawki, zupy, dania głównego i deseru – mówi Joanna Kapłon , nauczycielka przedmiotów zawodowych. - Spośród propozycji w głosowaniu wybrane zostały te, które serwujemy podczas tego uroczystego, jubileuszowego obiadu.

Oto jubileuszowe menu na 600-lecie Łodzi

Przystawka
śledź pod pierzynką
żulik
masło ziołowe

Zupa
zalewajka po łódzku

Danie główne
pieczeń z karkówki
prażoki
kapusta kiszona zasmażana

Deser
chatka Baby Jagi

Uroczysty obiad został wydany. Goście chwalili i wspominali łódzkie smaki, jakie znają ze swoich domów. Zalewajkę, prażoki czy chatkę Baby Jagi przygotowywały nasze babcie, a przepadały za nimi całe rodziny. W Gastronomiku, który pielęgnuje tradycje, wszystkie potrawy powstały w szkolnym warsztacie. Gotowali sami uczniowie pod okiem nauczycieli przedmiotów zawodowych.

Ciekawostką jest to, że po raz pierwszy młodzież Gastronomika piekła żulik. Udał się znakomicie.
Jak zrobić żulik? Poznajcie przepis:
składniki

  • 0.5kg mąki pszennej
  • 40g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 150ml mleka
  • 4 łyżki kawy zbożowej
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki melasy
  • 150g rodzynek
  • białko

Sposób wykonania:
1. sporządzić zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, mleka i 2 łyżek mąki. odstawić na 20min
2. kawę zalać 150ml wrzątku i odstawić do ostygnięcia
3. mąkę przesiać i dodac do niej sól, cukier, melasę, zaczyn, kawę oraz rozpuszczone masło
4. wyrabiać ok. 10 min.
5. dodać rodzynki i odstawić w ciepłe miejsce na 1h
6. uformować bochenki, posmarować białkiem i piec 40min w 180'C

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany