Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gastronomik już otworzył swoją restaurację. Można wpadać na obiad z deserem ZOBACZ MENU i CENY

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Wideo
od 16 lat
We wtorek, 12 września, po wakacyjnej przerwie została otwarta restauracja w Zespole Szkół Gastronomicznych Gastronomik w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 88. W dni powszednie można tu przyjść na obiad i deser, przygotowywane w szkolnym warsztacie. Kuchnię Gastronomika charakteryzuje przede wszystkim sezonowość. Dania są zawsze świeże i niedrogie, co cenią okoliczni mieszkańcy oraz pracownicy firm zlokalizowanych w pobliżu.

Na obiad do Gastronomika
We wtorek, 12 września - po wakacyjnej przerwie - pełną parą ruszyła restauracja w łódzkim Gastronomiku, czyli Zespole Szkół Gastronomicznych przy ul. Sienkiewicza 88. Jest ona otwarta dla wszystkich gości, którzy zechcą przyjść tu na obiad, kawę, herbatę i deser. Wszystkie dania powstają w szkolnym warsztacie. Każdego dnia uczniowie szkoły pod okiem swoich nauczycieli już od rana przygotowują świeże dania i słodkości. Potem są one serwowane w sali konsumpcyjnej, otwartej nie tylko dla uczniów i nauczycieli, ale i dla klientów z miasta. Chętnie stołują się tu pracownicy okolicznych firm, a także mieszkańcy. Chwalą kuchnię Gastronomika – jest smacznie i niedrogo.
Każdego dnia w karcie znajdują się zupy, dania mięsne, dania półmięsne, dania jarskie oraz dodatki – np. ziemniaki, ryż, kasze, kluski oraz surówki i jarzynki gotowane.

- Goście dopisali, a dania rozchodziły się bardzo szybko - mówi Robert Sadowski, zastępca kierownika szkolnego warsztatu. - Bardzo smakowały klientom nasze żeberka w sosie BBQ oraz danie bez mięsa - stek z kalafiora z musem z jeżyn. Codziennie mamy w menu dwie zupy - jedną tradycyjną i jedną zupę krem. Na pierwszy dzień przygotowaliśmy zupę neapolitańską oraz - ze względu na pogodę - chłodnik.
Co znajdzie się danego dnia w karcie - to niespodzianka. Stałej karty nie ma, dlatego, aby się dowiedzieć, co proponuje kuchnia warto zajrzeć na stronę szkoły na facebooku.

Oto menu, jakie przygotowane zostało na dzień otwarcia wraz z cenami:

Zupy
neapolitańska 8 zł
chłodnik 10 zł

Dania mięsne
żeberka w sosie BBQ na kapuście czerwonej 18 zł
udka faszerowane pieczarkami 14 zł

Dania półmięsne
fasolka szparagowa z boczkiem pod beszamelem 8 zł

Dania jarskie
stek z kalafiora z musem z jeżyn 10 zł

Dodatki
ziemniaki z wody z koperkiem 5 zł
ryż dziki z warzywami 5 zł
surówka z czerwonej kapusty 5 zł
buraczki zasmażane 5 zł

Deser
tartaletka z borówką 10 zł
kawa z ekspresu/herbata 5 zł

Gości obsługują sami uczniowie Gastronomika. Elegancko ubrani kelnerzy i kelnerki zbierają zamówienia, przynoszą dania, dbają o porządek na sali. Klienci mogą przyjść i zjeść na miejscu, ale też wziąć posiłek na wynos.

Zamówienia przyjmowane są telefonicznie w godzinach 10-12 pod numerem tel. 42/ 636 43 12. Konsumpcja na miejscu odbywa się w godzinach 12.45-15, a zamówienia na wynos należy odbierać w godzinach 12-15. Ofertę można sprawdzić codziennie rano na facebooku Gastronomika.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany