Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nowe lokale przy Piotrkowskiej i w okolicach: krewetkarnia, restauracja hawajska, bourbon bar, makarony w kubkach i gruzińskie smakołyki

(pij)
Aloha Poke
Aloha Poke Piotr Jach

O nowe lokale znów rozszerzyła się gastronomiczna oferta ul. Piotrkowskiej i okolic. Przy ul. Piotrkowskiej 16 po długim oczekiwaniu (inaugurację zapowiadano jeszcze przed wakacjami) drzwi dla gości otworzył Shrimp House, dziewiąty w Polsce lokal sieci restauracji wyspecjalizowanych w daniach kuchni świata bazujących na krewetkach.
– Gwoździem menu są smażone na głębokim tłuszczu krewetki w tempurze, jednak zauważyliśmy [lokal działa od tygodnia – przyp. red.], że w Łodzi popularnością cieszy się danie podawane na sposób meksykański – krewetki w papryce podawane z nachosami, tortillą i sosem – mówi właściciel lokalu Paweł Seliga.

W menu są także szaszłyki z grilowanych krewetek, krewetkowe curry, azjatycka zupa kokosowa z krewetkami oraz krewetkowe pasty na sposób włoski.

Całkowitą nowością jest w Łodzi hawajska restauracja Aloha Poké otwarta dosłownie wczoraj przy al. Mickiewicza 15a (w miejscu po dawnym bardze Pokusa). Po remoncie od wejścia kusi oryginalnym ogródkiem, który w cieplejszych miesiącach może stać się atutem tego miejsca. Właściciele – Katarzyna Tytoń i Mateusz Raczyński – po 14 latach w Skandynawii i praktyce w tamtejszych lokalach chcą zaproponować łodzianom smaki im wcześniej nieznane.

– Naszą specjalnością jest poké, czyli miska ryżu lub sałat z łososiem, halibutem, tuńczykiem albo tofu oraz dodatkiem egzotycznych warzyw, owoców i różnych sosów – zachęca Mateusz. – W klasycznej wersji ryba jest surowa, my preferujemy marynowane wyrazistymi przyprawami, dzięki którym ich mięso rozpływa się wustach.

W Ogrodowa Office nowy lokal Beza - Food and Bourbon uruchomili właściciele znanej w Łodzi Szwalni Smaków,Edyta i Przemysław Bednarz. Beza to połączenie butikowej cukierni, kawiarni tas i bourbon baru – miejsce na szybnki lunch w ciągu dnia i towarzyskie spotkanie wieczorem.

Zabieganych wielbicieli włoskiej pasty zainteresować może Tkalnia Makaronu – miniaturowy lokal fast food przy ul.Próchnika 2. W menu ma wyłącznie wytwarzany na miejscu, rzemieślniczymi metodami, makaron w sosach o różnym smaku. Gotowe dania serwowane są w sporych kubkach, z których wygodnie można jeść nawet na ulicy.

Zupełnie inny poziom gastronomii reprezentuje nowy lokal przy pl. Wolności. Powidok – Restauracja Autorska, której szefem kuchni jest Kamil Skrok, ma w menu wykwintne dania dania kuchni europejskiej.

Bardziej po domowemu można zjeść przy ul. Piotrkowskiej 10, w otwartym pod koniec września Gruzińskim Bistro. Lokal serwujący dania o tak egzotycznych nazwach jak chaczapuri, kalakuri, pchali lub adżapsandale zbiera jak na razie życzliwe recenzje.
Wielbicieli smaków z Kaukazu ucieszy drugi lokal Wypieków Gruzińskich (rugbysty Meraba Gabuni) uruchomiony na parterze Centralu. To połączenie piekarni z małym bistro oferujące smakowite chaczapuri oraz gruziński chleb.

Zobacz też:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany