MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura...
fot. deepblue4you/Getty Images

Niedobór witaminy C? Ty też możesz go mieć! Sprawdź, czy jesteś narażony na braki wit. C w organizmie i jakich błędów nie popełniać w kuchni

Co niszczy witaminę C? Blanszowanie i parzenie

Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura powoduje jej rozpad. Dlatego moczenie warzyw w gorącej wodzie, a zwłaszcza po rozdrobnieniu, to duży błąd. Zamiast blanszować je, lepiej osolić i pozostawić do zmięknięcia. Błędem jest też parzenie pomidorów i zdejmowanie skórki. Jest niewiele sytuacji, gdy może ona zaszkodzić, tymczasem popularna czynność znacznie zmniejsza zawartość wit. C w warzywie, bo znajduje się ona głównie pod skórką.

Zobacz również

"Polskie Empoli" tylko zremisowało. Inter z tytułem mistrzowskim

"Polskie Empoli" tylko zremisowało. Inter z tytułem mistrzowskim

GKS Katowice zagra w Gdyni z Arką o bezpośredni awans do PKO Ekstraklasy!

GKS Katowice zagra w Gdyni z Arką o bezpośredni awans do PKO Ekstraklasy!

Polecamy

W Widzewie bez zmian. Tomasz Wichniarek wciąż dyrektorem sportowym

W Widzewie bez zmian. Tomasz Wichniarek wciąż dyrektorem sportowym

ŁKS jest w trakcie przeceny. Oto, co wymyśliły tęgie głowy z al. Unii

ŁKS jest w trakcie przeceny. Oto, co wymyśliły tęgie głowy z al. Unii

Spróbuj zamiast piwa. Gasi pragnienie, odmładza, odchudza. Tani napój zrobisz w domu

Spróbuj zamiast piwa. Gasi pragnienie, odmładza, odchudza. Tani napój zrobisz w domu