Najlepsze sosy do sałatek
Na kolejnych zdjęciach galerii znajdziesz przepisy na pyszne sosy do sałatki greckiej, z kurczakiem czy Cezar. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Sos jogurtowy - do sałatek, mięs, ryb
Składniki:
- 100 ml jogurtu greckiego,
- łyżeczka soku z cytryny,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- ulubione zioła, np. prowansalskie.
Czosnek posiekać lub zetrzeć, wymieszać ze wszystkimi składnikami. Sos jogurtowy doskonale pasuje do sałatki z kurczakiem. Świetnie komponuje się z sałatą lodową i świeżymi oraz pieczonymi warzywami, a także rybami.
Sos tzatziki - do gyrosa, pity, mięs i ryb
Składniki:
- 100 ml jogurtu greckiego,
- 2 ogórki gruntowe lub pół ogórka szklarniowego,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Ogórki należy obrać i zetrzeć na grubych oczka tarki. Czosnek posiekać lub zetrzeć. Połączyć z pozostałymi składnikami. Sos tzatziki pasuje do gyrosa czy sałatek z kurczakiem. Jest doskonały także do ryb, pieczonych mięs, warzyw oraz frytek.
Sos majonezowy - do sałatek, frytek, mięs i ryb
Składniki:
- dwie łyżki majonezu,
- dwie łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Wszystkie składniki połączyć w miseczce. Sos majonezowy jest doskonałym sposobem na odchudzenie sałatek i dań z samym majonezem. Dodatek jogurtu sprawia, że całość jest lżejsza i mniej kaloryczna, ale równie pyszna.