W skrócie:
Domowe przetwory na zimę. Przepis na buraki w słoiku
Mam dla ciebie przepis na sałatkę z buraków i papryki na zimę. To pyszne przetwory, które zdecydowanie warto zrobić w dużej ilości. Są tak smaczne, że znikają w mgnieniu oka. Sałatka jest soczysta, wyrazista, w sam raz słodka i kwaśna. Pasuje zarówno do obiadu jak i na przekąskę. Podana do pasztetu czy wędlin z pewnością zachwyci twoich gości. Jej przygotowanie nie należy do najszybszych, ponieważ musimy ugotować i zetrzeć buraki. Jednak wyśmienity smak z pewnością wynagrodzi wszystkie trudy. Gorąco polecam.
Zobacz w galerii, jak zrobić sałatkę z buraków i papryki na zimę.
Przepis na sałatkę z buraków i papryki
czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja na: 6 dużych słoików
poziom trudności: średni
Składniki:
- ok. 3 kg buraków,
- 3 papryki czerwone,
- 5 cebul,
zalewa:
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka octu 10%,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka cukru,
- 1,5 łyżki soli.
Jak zrobić pyszną sałatkę z buraków na zimę?
Przygotowanie sałatki z buraków i papryki:
- Buraki ugotuj do miękkości lub upiecz. Wystudź.
- Obierz buraki ze skórki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Paprykę umyj i pokrój w małą kostkę.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Do dużego garnka wlej olej, ocet i wodę. Dodaj sól i zagotuj.
- Wrzuć cebulę i pogotuj ok. 5 minut.
- Dodaj paprykę i gotuj dalej ok. 10 minut.
- Na koniec dodaj buraki i cukier. Wymieszaj i pogotuj jeszcze 10 minut.
- Gorącą sałatkę przełóż do czystych, wyparzonych słoików.
- Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem do wystudzenia.
- Przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu. Smacznego!
Czytaj także: Domowe przetwory z ogórków – poznaj 5 najlepszych przepisów, które zachwycą cię smakiem. Zrobisz je bez trudu
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Gotuj smacznie i zdrowo!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?