Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najdroższe polskie owoce: pigwy i pigwowce

(kz)
Owoce pigwy i pigwowca kosztują znacznie więcej niż importowane cytryny
Owoce pigwy i pigwowca kosztują znacznie więcej niż importowane cytryny Krzysztof Zając
Gdy kilogram importowanych cytryn można już kupić za 4 zł, krajowe pigwy i pigwowce kosztują nawet 5 razy więcej. To najdroższe z uprawianych w kraju owoców.

- Susza spowodowała, że ceny są tak wysokie, bo owoce marnie urosły i nie jest ich dużo - tłumaczą sprzedawcy na targowiskach.
Rok temu kilogram pigwy można było kupić od 8 zł. W tym roku, na targowisku przy ul. Dolnej kosztuje 16 zł. W ubiegłym roku 20 zł płaciło się za kilogram pięknych i dużych pigwowców. W tym roku są drobne, brzydkie, znacznie mniejsze, a cena się utrzymała.

Pigwy i pigwowce są bardzo cenione, bo są to rośliny w pełni ekologiczne, uprawiane bez żadnych środków ochrony. Mają bardzo dużo witaminy C. W domowej apteczce używa się ich przy przeziębieniu i suchym kaszlu, pomagają także przy ogólnym osłabieniu. Jeżeli chcemy je mieć przez całą zimę, robi się przeciery lub soki. Bardzo modne są także nalewki zarówno z pigwy jak i pigwowca.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany