Do Łodzi przyjechało blisko 400 wystawców z całego świata. Na stoisku zakwasownia.pl z Trójmiasta zdziwienie budził nie tyle wybór kwasów z buraków i białej kapusty. Co ich smaki:imbirowy z burakiem, selerem i cytryną, ostry z burakiem i chili, korzenny z burakiem, anyżem, kardamonem i goździkami, chrzanowy z burakiem i cebulą.
– Kwas z buraka, czy kapusty to samo zdrowie – mówi Adam Kleiber, dyrektor handlowy firmy. Zawiera kwas mlekowy, foliowy, do tego żywe kultury bakterii, które regulują florę bakteryjną.
Czytaj więcej na następnej stronie
Nietypowym produktem był czarny czosnek. Otrzymuje się go poddając zwykły czosnek długotrwałemu leżakowaniu. Powstaje produkt o czarnym miąższu, delikatniejszym smaku, ale zintensyfikowanych właściwościach pro zdrowotnych.
– To jest prawdziwy rarytas, który ma lekko słodkawy, delikatny smak – opowiada Wioletta Grabowska z Lubawy.
Jednak targi to nie tylko jedzenie, ale także związane z nią akcesoria. Warszawska firma BeePack zaprezentowała coraz bardziej popularne woskowijki, czyli alternatywę dla foli spożywczej, czy aluminiowej.
– To są kawałki bawełny drukowanej w różne wzory i nasączone pszczelim woskiem – tłumaczy Marta Gruchała. – Robimy je ręcznie w różnych rozmiarach.
W woskowijki można zawijać kanapki, wędliny, sery, obrane warzywa.
Targi potrwają do niedzieli. Dziś będą czynne w god. 10-18, jutro 10-16.