Moda na fioletowe warzywa jest coraz częściej widoczna na straganach i ryneczkach, warto po nie sięgać bo są zdrowe

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Specjaliści od zdrowego odżywiania przekonują, że najzdrowsze są warzywa i owoce w kolorze fioletowym. O ile jednak jagody, jeżyny, borówki amerykańskie, czy kamczackie nie budzą naszych negatywnych emocji to już fioletowa marchew, ziemniaki, kalafior, brokuł, brukselka, czy fasolka szparagowa wyglądają co najmniej podejrzanie. Możemy jednak być spokojni. W smaku nie ustępują swoim „normalnym” kolegom (choć niektórzy twierdzą, że są nawet smaczniejsze), a zwykle i tak w czasie gotowania tracą fioletowy barwnik. Jeśli więc chcemy skorzystać z dobroczynnych właściwości antocyjanów, czyli związków, które zapewniają fioletowy kolor powinniśmy to, co tylko się da zjadać na surowo lub przygotowane na parze lub upieczone. Antocyjany są przeciwutleniaczami, które chronią przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za procesy starzenia się i nowotwory. Obniżają ciśnienie krwi, minimalizują ryzyko chorób takich jak cukrzyca, udar mózgu czy choroby układu krążenia.

Jeśli więc mamy do wyboru warzywo lub owoc w fioletowym kolorze sięgnijmy właśnie po nie. Nie zapominajmy jednak, że gwarancją zdrowia jest różnorodność. Dlatego korzystajmy jak mamy okazję, a jak nie cieszmy się smakiem owoców i warzyw w tradycyjnym kolorze.

PSL chce restrykcji dla niezaszczepionych

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie