1/8
Mazurek wielkanocny na kruchym cieście z pyszną masą...
fot. Katarzyna Puczyńska

Mazurek kajmakowy

Mazurek wielkanocny na kruchym cieście z pyszną masą kajmakową. Zobacz wskazówki krok po kroku, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

2/8
Przygotowanie mazurka zacznij od zagniecenia kruchego...
fot. Katarzyna Puczyńska

Mazurek kajmakowy. Krok 1

Przygotowanie mazurka zacznij od zagniecenia kruchego ciasta. Na stolnicy posiekaj mąkę z masłem. Dodaj szczyptę soli i proszek do pieczenia.

3/8
Wbij żółtka oraz wsyp cukier. Zagnieć ciasto. Jeśli masz...
fot. Katarzyna Puczyńska

Mazurek kajmakowy. Krok 2

Wbij żółtka oraz wsyp cukier. Zagnieć ciasto. Jeśli masz czas to warto schłodzić ciasto przed pieczeniem - owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 30 min.

4/8
Rozwałkuj ciasto i wytnij kształt prostokątnej blaszki....
fot. Katarzyna Puczyńska

Mazurek kajmakowy. Krok 3

Rozwałkuj ciasto i wytnij kształt prostokątnej blaszki. Przełóż je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta zrób wałeczek i ułóż brzegi mazurka. Dociśnij je widelcem, tworząc wzór.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Dani Ramirez jest już w domu. Zobaczcie co powiedział i co ze zdrowiem piłkarza ŁKS?

Dani Ramirez jest już w domu. Zobaczcie co powiedział i co ze zdrowiem piłkarza ŁKS?

W schronisku w Łodzi wykastrowany pies okazał się suką i urodził cztery szczeniaki

W schronisku w Łodzi wykastrowany pies okazał się suką i urodził cztery szczeniaki

Zobacz również

Rusza żużlowa Grand Prix. Zmarzilk faworytem. Aż cztery rundy w Polsce! GALERIA

Rusza żużlowa Grand Prix. Zmarzilk faworytem. Aż cztery rundy w Polsce! GALERIA

Wystartowała wielka komunikacyjna rewolucja na Retkini

Wystartowała wielka komunikacyjna rewolucja na Retkini