Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Maślane ciasteczka z żurawiną [PRZEPIS]

(MR)
Zapakowane ciasteczka można zabrać do szkoły albo do pracy.
Zapakowane ciasteczka można zabrać do szkoły albo do pracy. mat. pras.
Na przednówku suszona żurawina dostarczy witamin C i E, a także błonnika. Można sięgać po nią jako samodzielną przekąskę albo dodawać do wypieków, np. maślanych ciasteczek.

Składniki:

* dwie szklanki mąki

* 175 g cukru brązowego

* jedna łyżka cukru waniliowego

* 150 g suszonej żurawiny

* 200 g masła

* trzy łyżki mleka

* szczypta soli

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem brązowym i wanilinowym, dolać odrobinę mleka, dosypać szczyptę soli. Następnie przesiać mąkę i dodać ją powoli do naczynia ze zmieszanymi produktami. Wyrobić ciasto i dosypać suszoną żurawinę. Masę podzielić na trzy części, uformować trzy wałki. Każdy z nich zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

Wałeczki z zimnego ciasta pokroić w plastry o grubości jednego centymetra. Przygotowane do wypieku ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 15 minut.

ZOBACZ TEŻ FILM - Turecki handlarz rzucił o ziemię dzieckiem syryjskich uchodźców! (autor RUPTLY/x-news)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany