Makowiec zawijany
Przepis na makowiec zawijany (przepis na trzy makowce):
Składniki:
Ciasto na makowiec:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 180ml mleka
- 150g roztopionego i ostudzonego masła lub margaryny
- 6 żółtek
- 45g świeżych drożdży (lub 21g suchych)
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu (lub rumu albo wódki)
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego (=16g)
Masa na makowiec:
- 6 białek
- 500g maku
- 250g cukru
- 100g rodzynek
- 50g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- olejek migdałowy do smaku
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka miękkiej margaryny
- ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa
Lukier na makowiec:
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- trochę maku do dekoracji
Makowiec-przygotowanie:
Mak zalać 500ml wrzącej wody i przykryć, aby napęczniał. Następnie odkryć i pozostawić do wystygnięcia. Mak dwukrotnie zmielić.
Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 min.
Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki, na końcu dodając roztopione masło lub margarynę. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Do maku dodać pozostałe składniki masy.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić najlepiej na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3mm, nałożyć 1/3 masy, zostawiając ok. 2cm od brzegu i zwinąć z roladę. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku 30- 40 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Makowce polać lukrem i posypać makiem.
Uwaga: Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji
- Ludzie zachwycają się bratową teścia Kondrata. Piszą jej, że ma niezwykłą urodę
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce