18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makowiec, ciasto z makiem, makowiec zawijany - przepisy

(ls)
Makowiec to obowiązkowy wypiek na święta.
Makowiec to obowiązkowy wypiek na święta. polskapresse
Makowiec zawijany, czyli tradycyjny polski makowiec, to obowiązkowy wypiek przed świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocą. Ciasto z makiem można zaserwować również na inną okazję. Niestety trzeba temu zadaniu poświęcić troszkę czasu, bo przepis na makowiec nie należy do najprostszych.

Makowiec zawijany

Przepis na makowiec zawijany (przepis na trzy makowce):

Składniki:
Ciasto na makowiec:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 180ml mleka
  • 150g roztopionego i ostudzonego masła lub margaryny
  • 6 żółtek
  • 45g świeżych drożdży (lub 21g suchych)
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub rumu albo wódki)
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego (=16g)

Masa na makowiec:

  • 6 białek
  • 500g maku
  • 250g cukru
  • 100g rodzynek
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • olejek migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miękkiej margaryny
  • ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa

Lukier na makowiec:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • trochę maku do dekoracji

Makowiec-przygotowanie:

Mak zalać 500ml wrzącej wody i przykryć, aby napęczniał. Następnie odkryć i pozostawić do wystygnięcia. Mak dwukrotnie zmielić.
Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 min.
Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki, na końcu dodając roztopione masło lub margarynę. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Do maku dodać pozostałe składniki masy.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić najlepiej na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3mm, nałożyć 1/3 masy, zostawiając ok. 2cm od brzegu i zwinąć z roladę. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku 30- 40 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Makowce polać lukrem i posypać makiem.

Uwaga: Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany