Do ich produkcji stosuje się mąkę, ale nie ze zboża (najczęściej z pszenicy durum) tylko zmielonych nasion roślin strączkowych. Można kupić makaron z ciecierzycy, zielonego groszku, soczewicy zielonej i pomarańczowej, kukurydzy, różnych rodzajów fasoli lub grochu.
Makarony ze strączków mają kolor ziarna, z którego je przygotowano.
Kształty są różne i przypominają te w jakich produkuje się makarony zbożowe. Podobny jest też czas ich gotowania. Można je serwować na słodko lub wytrawnie, w zależności od upodobania. Zwykle jednak wyczuwalny jest aromat roślin strączkowych, co niektórym może przeszkadzać. Po ugotowaniu mają strukturę podobną do tej jaką ma makaron z mąki durum, dają się ugotować al dente. Dzięki temu, że są kolorowe świetnie nadają się do sałatek na zimno.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Zanim stała się gwiazdą, Pakosińska wyglądała jak inna osoba! Poznalibyście ją?
- Absolutne szaleństwo na nowej okładce Maryli Rodowicz. Wygładzili nawet haluksy!
- Tak Kozidrak spełnia się jako babcia. Paparazzi przyłapali ją na luzie i bez doczepów
- Sykut straci posadę w "Tańcu z Gwiazdami"? Oto, co mówi o planach na przyszłość