Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makarony nie tylko z pszennej mąki, ale również z grochu, cieciorki lub soczewicy

(JED)
(JED)
Moda na dietę bezglutenową nie słabnie. Na sklepowych półkach można spotkać nie tylko chleb, bułki czy ciastka bez glutenu, ale również makarony.

Do ich produkcji stosuje się mąkę, ale nie ze zboża (najczęściej z pszenicy durum) tylko zmielonych nasion roślin strączkowych. Można kupić makaron z ciecierzycy, zielonego groszku, soczewicy zielonej i pomarańczowej, kukurydzy, różnych rodzajów fasoli lub grochu.
Makarony ze strączków mają kolor ziarna, z którego je przygotowano.

Kształty są różne i przypominają te w jakich produkuje się makarony zbożowe. Podobny jest też czas ich gotowania. Można je serwować na słodko lub wytrawnie, w zależności od upodobania. Zwykle jednak wyczuwalny jest aromat roślin strączkowych, co niektórym może przeszkadzać. Po ugotowaniu mają strukturę podobną do tej jaką ma makaron z mąki durum, dają się ugotować al dente. Dzięki temu, że są kolorowe świetnie nadają się do sałatek na zimno.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Makarony nie tylko z pszennej mąki, ale również z grochu, cieciorki lub soczewicy - Plus Express Ilustrowany

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany