Majowa pokrzywa właściwości
Choć pokrzywa nie cieszy się zbytnia atencją, głownie z powodu parzących włosków wywołujących na skórze bolesną wysypkę to warto dać jej szansę. Świeże liście nadają się na herbatkę oczyszczającą i jako płukankę do włosów.
MAJOWA POKRZYWA, PRZEPISY, DO CZEGO SŁUŻY
W kuchni można nią zastąpić szpinak, czy szczaw i przygotowywać zupę, sałatkę, duszoną jarzynkę do obiadu lub jako składnik zapiekanek. Posiekane całe pokrzywy, zalane wodą po kilku dniach zmieniają się w tzw. gnojówkę pokrzywową, która jest doskonałą odżywką dla ogrodowych roślin. Dzięki niej wzrasta odporność na choroby i ataki szkodników. Do tego świetnie zasila je w składniki odżywcze, dzięki czemu są dorodniejsze.
Biedronka gazetka promocyjna nowa. Produkty w promocji. Ceno...
Syrop o smaku coli sposobem na podatek cukrowy?