- Coraz więcej przedsiębiorstw z branży gastronomicznej jest zainteresowanych wprowadzaniem do swojego menu dań kuchni łódzkiej. Bardzo nas to cieszy i liczymy, że będzie ich coraz więcej – mówi Monika Karolczak, zastępca dyrektora biura promocji łódzkiego magistratu.
Przepisy na łódzkie dania podbijające menu lokalnych restauracji można znaleźć m.in. w książce „Fifka i żulik” Anny Wojciechowskiej, którą w ubiegłym roku wydało Centrum Inicjatyw na Rzecz Rozwoju „Regio”. Jest tam około 50 przepisów na potrawy, które dawniej jadano w Łodzi. Wśród nich jest najbardziej łódzka zupa - zalewajka.
Przepis na zalewajkę z chipsami:
Składniki:
- zakwas mąki razowej (200 ml)
- śmietana (100 ml)
- chrzan (2 łyżki)
- grzyby suszone (100 g)
- ziemniaki (250 g)
- cebula (2 średnie)
- boczek (200 g)
- marchew, por, pietruszka (po 1 szt.)
- kości wędzone (500 g)
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, jałowiec (do smaku)
1. Gotujemy wywar warzywny, dodajemy kości wędzone.
2. Przecedzamy wywar, dodajemy przesmażony boczek, cebulę, ziemniaki, śmietanę, chrzan, zakwas, grzyby suszone, przyprawy i gotujemy.
3. Obieramy kości wędzone
4. Ziemniaki kroimy w plastry i smażymy na głębokim oleju aby powstały chipsy.
5. Układamy na talerzu ziemniaki, mięso z kości wędzonych, zalewamy ugotowaną zup[ą, układamy chipsy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Dawno nikt nie wywołał takiego poruszenia jak Cielecka. To zasługa młodszego partnera
- Tak córka Marty Kaczyńskiej radzi sobie w Korei. Niesamowite, jak się zmieniła [FOTO]
- Prześledziliśmy przemianę włosów Majdana. Było ściernisko, a dziś jest San Francisco
- Peretti po raz pierwszy na mieście od śmierci syna. Poszła do knajpy gwiazd [FOTO]