Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Klasyczne pierogi z jagodami ze śmietaną. Wypróbuj łatwy przepis od autorki bloga Polish your kitchen. Dokładka mile widziana

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pierogi z jagodami warto podać z kleksem śmietany wymieszanej z cukrem waniliowym.
Pierogi z jagodami warto podać z kleksem śmietany wymieszanej z cukrem waniliowym. Anna Hurning
Anna Hurning ze Szczecina na blogu kulinarnym Polish your kitchen pokazuje kuchnię polską anglojęzycznym odbiorcom. Zbiera w internecie znane i lubiane przepisy znane od pokoleń. W ten sposób promuje polskie potrawy na świecie. Dzięki uprzejmości autorki bloga i książki „Polish your kitchen. My family table” przedstawiamy przepis na pierogi z jagodami.

W skrócie

Szczecinianka Anna Hurning przez wiele lat mieszkała w Stanach Zjednoczonych. Chęć prowadzenia bloga i dzielenia się przepisami na dania kuchni polskiej wynikła u niej z przyczyn osobistych. Chciała przekazywać rodzinną tradycję gotowania, zaszczepioną przez mamę i babcię, swojej córce. Efektem jej działalności jest nie tylko blog kulinarny. Anna Hurning pokazuje przepisy na kanale YouTube i w wydanej książce kucharskiej „Polish your kitchen. My family table”.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć pierogi z jagodami

Przedstawiamy przepis na pierogi z jagodami Anny Hurning, który został przetłumaczony z języka angielskiego. Oryginalnie był przygotowany dla osób nieznających polskiej kuchni i kultury kulinarnej, a które są nią zainteresowane.

Przepis na pierogi z jagodami

Liczba porcji: 55 – 60 pierogów,
Czas przygotowania: 25 minut, gotowanie: 45 minut,
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kilogram świeżych lub mrożonych jagód, lub truskawek

Ciasto:

  • 375 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • 300 ml ciepłej wody.

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana,
  • cukier.

Do gotowania:

  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka soli.

Jak zrobić pierogi z jagodami?

Przygotowanie:

  1. Aby przygotować ciasto, umieść jajko i sól w misce i delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę i wodę. Mieszaj, aż składniki się połączą i stworzą kulę ciasta. Wyrabiaj rękoma przez 2-3 minuty. Weź porcję ciasta i na oprószonej mąką powierzchni wałkuj na 2 milimetry.
  2. Wykrawaj 6 – 7-centymetrowe krążki przy pomocy szklanki. Umieść 5-8 jagód lub 2-3 połówki truskawek na środku każdego krążka i posyp cukrem kryształem. Zamknij połówki i sklej brzegi.
  3. Użyj widelca do zrobienia falbanek na cieście dla bardziej dekoracyjnego efektu.
  4. Pozostaw na powierzchni oprószonej mąką do zagotowania wody.
  5. Gotuj na małym ogniu w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na wierzch. Nie wrzucaj wszystkich na raz.
  6. Wyjmij z garnka i rozłóż do wystygnięcia (bez dotykania) lub podawaj od razu z kwaśną śmietaną, posypane cukrem.

Pierogi z jagodami są gotowe do podania. Smacznego!

Pierogi, kluski i naleśniki od Anny Hurning

Anna Hurning doskonale zdaje sobie sprawę, że kuchnia polska w Stanach Zjednoczonych postrzegana jest przez pryzmat pierogów. Książka napisana została w języku angielskim i głównie kierowana jest do zagranicznego czytelnika. W wydanej przez nią książce nie mogło zabraknąć rozdziału poświęconego daniom mącznym. Blogerka podpowiada na kartkach książki, jak zrobić idealne ciasto pierogowe i twaróg do pierogów.

Jak zrobić pierogi z jagodami? W nagraniu autorka bloga zamiennie używa truskawek i jagód. Zobacz wideo na Youtube z kanału Polish your table

Dodaj firmę
Logo firmy Polska Organizacja Turystyczna
Warszawa, Chałubińskiego 8
Autopromocja

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Klasyczne pierogi z jagodami ze śmietaną. Wypróbuj łatwy przepis od autorki bloga Polish your kitchen. Dokładka mile widziana - Strona Kuchni

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany