1/6
Aż 32 lokale (rekord!) wezmą udział w czwartej edycji Jemy w...
fot. Piotr Jach

Aż 32 lokale (rekord!) wezmą udział w czwartej edycji Jemy w Łodzi Pizza Fest, czyli feswtiwalu pizzy, który rozpocznie się w piątek, 31 stycznia, a zakończy 9 lutego.

Festiwalowe pizze restauracji Forno Nero prezentuje jej szef, Marcin Saternus.

Do zjedzenia będzie 37 różnorodnych placków - od klasycznych włoskich kompozycji, po ekstrawaganckie, międzynarodowe propozycje śmiało czerpiące z kuchni alzackiej, libańskiej, czy choćby azjatyckiej. Obok tradycyjnych serów i wędlin na festiwalowych pizzach pojawią się także ragout z zająca, jagnięcina, panierowane krewetki, trufle, orzechy, płatki ryby. Będą też pizze wegetariańskie (9 propozycji) i bezglutenowe.

Jemy w Łodzi Pizza Fest 2020 – festiwalowe lokale i ich pizze - KLIKNIJ DALEJ

2/6
Agrafka: Pizza Drwala – sos pomidorowy, mozzarella, cheddar,...

Agrafka: Pizza Drwala – sos pomidorowy, mozzarella, cheddar, sezonowany rostbef, ser panierowany, cebulka prażona, szczypiorek Cena: 26 zł.
ArcheVita: Pizza Ziemniaczana, podawana z zsiadłym mlekiem oraz sosem myśliwskim. Pizza podzielona jest na cztery odsłony wsi: Wiosna: twaróg wędzony własnej produkcji, szczypiorek, rzodkiewka. Lato: ogórek małosolny, jajko sadzone, szczypiorek. Jesień: kapusta kiszona, grzyby, boczek wędzony, prażona cebula. Zima: oscypek, skwarki z kiełbasy własnej roboty. Cena: 29 zł.
Bawełna: Pizza Bolonia – sos pomidorowy, serek ricotta, tymianek, prawdziwa włoska mortadela z pistacjami, mozzarella di bufala, pomidory cherry, rukola. Cena: 37 zł.
Bella Napoli: Pizza salsiccia e friarielli - mozzarella, włoska kiełbasa salsiccia, friarielli (brokuły neapolitańskie). Cena: 30 zł.
Breadnia: Wegańska pizza bianca z chutney'em z fenkuła, wegańską ricottą, wegańską mozzarellą z orzechów nerkowca, greckimi oliwkami, sojową parówką i koperkiem. Cena: 31 zł.
Browar Księży Młyn: Pizza Taleggio – sos śmietanowo-serowy, ser taleggio, boczek, jajko, cebula, ziemniaki, natka pietruszki Cena: 34 zł.

Czytaj dalej


3/6
DaVella: Pizza Bianca na białym sosie śmietanowym z palonym...

DaVella: Pizza Bianca na białym sosie śmietanowym z palonym pieprzem, z mozzarellą, cime di rapa (kwiat brokuła w oliwie) i serem pecorino. Cena: 36 zł (podczas trwania festiwalu wino białe Pecorico w cenie 10 zł za kieliszek).
Drukarnia: Pizza nero z sosem śmietanowo-czosnkowym z krewetkami, chorizo, cebulą czerwoną oraz salsą z mango, kolendry i chilli. Cena: 36 zł.
Farina Bianco: Pizza Salsiccia – sos pomidorowy, mozzarella, mascarpone, salsiccia marynowana w rozmarynie, szczypiorek. Cena: 36 zł.
Forno Nero: Pizza Mezza Luna - pizza w kształcie półksiężyca, która na otwartej części ma sos, wędzoną mozzarellę, pancettę i świeżą cytrynę, a w części calzone: sos, mozzarellę, nduję, cebulę i peperoni lombardi. Cena: 36 zł. Wegańska pizza Mezza Luna - pizza w kształcie półksiężyca, która na otwartej części ma sos pomidorowy, czosnek i bazylię, a w części calzone sos, wegańską mozzarellę, wegańskie salami pepperoni, cebulę i peperoni lombardi. Cena: 32 zł.
Hamra: LAHM BI AJEEN – libańska pizza z mielonym mięsem jagnięcym, czerwoną cebulą, dzikim ogórkiem, marynowaną rzepą, orzeszkami pinii, parmezanem i sosem daktylowym. Cena: 28 zł. YAM YAM VEGE – pizza z falafelem, serem halloumi, dzikim ogórkiem, marynowanym chilli i rzepą, oliwkami, czerwoną cebulą oraz sosami: daktylowym i tarator (w wersji wegańskiej bez sera halloumi i sosu tarator) Cena: 24 zł.
Heksagon: Pizza - sos pomidorowy, ragout z zająca, salami piccante, mozzarella di bufala, egzotyczne marynowane grzyby, oliwa ziołowa. Cena: 38 zł.

4/6
Italica: Pizza Zafferano – sos pomidorowy, mozzarella fior...

Italica: Pizza Zafferano – sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, nitki szafranu, prosciutto crudo di Parma DOP, grana padano DOP, karmelizowana cebula czerwona, kiełki buraka, świeża bazylia. Cena: 32 zł.
Jack’s Bar: Flammkuchen z cynamonową wołowiną – podpłomyk, śmietana, mozzarella, wołowe mięso mielone, czerwona cebula, pomidorki cherry, cynamon, ostra papryka, kmin. Cena: 30 zł.
Kardamoon: Pizza (wegańska, dostępna w wersji bezglutenowej) – ananas, papryczka jalapeno, pieczona dynia, czerwona cebula, cieciorka, wegański ser orientalny, prażone pestki dyni. Cena: 25 zł.
Klubopiwiarnia: Podpłomyk w stylu alzackim – podpłomyk, sos śmietanowy, 3 rodzaje sera, konfitura z czerwonej cebuli na winie, żurawina. Cena: 19 zł.
Konkret: Konkretna Sztuka (wegańska) – sos pomidorowy, ser a’la ricotta, smażony bakłażan, pieczona cebula, oliwa peperoncino. Cena: 23 zł.
Lepione & Pieczone: Podpłomyki wegetariańskie – dwa podpłomyki, sos pomidorowy, grillowane warzywa, ser feta, natka pietruszki, podawane z sosem i surówką do wyboru. Cena: 20 zł.
MniammniaM: Pizza Due Mondi (dwa światy), podzielona na dwie części: Świat 1 – mozzarella, gorgonzola, mascarpone, ananas, peperoncino. Świat 2 – sos pomidorowy z pomidorów pelati, mozzarella, chorizo, pomidory suszone, świeża bazylia, ocet balsamiczny. Cena: 32 zł.

KLIKNIJ DALEJ

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Paska i świece w święconce. W Łodzi prawosławni i grekokatolicy obchodzą Wielkanoc

Paska i świece w święconce. W Łodzi prawosławni i grekokatolicy obchodzą Wielkanoc

Rugbyści KS Budowlani WizjaMed goszczą Awenta Pogoń Siedlce

Rugbyści KS Budowlani WizjaMed goszczą Awenta Pogoń Siedlce

Memy o blamażu Lecha. Kto jest większym przegranym? Zaglosuj w sondzie

Memy o blamażu Lecha. Kto jest większym przegranym? Zaglosuj w sondzie

Zobacz również

Najśmieszniejsze memy na Dzień Strażaka!

Najśmieszniejsze memy na Dzień Strażaka!

Sprawdź dzienny horoskop na niedzielę 5 maja

Sprawdź dzienny horoskop na niedzielę 5 maja