Jemy w Łodzi Pizza Fest 2020. 10 dni festiwalu pizzy w Łodzi. MENU, LISTA PIZZERII

Piotr Jach
Piotr Jach
Aż 32 lokale (rekord!) wezmą udział w czwartej edycji Jemy w Łodzi Pizza Fest, czyli feswtiwalu pizzy, który rozpocznie się w piątek, 31 stycznia, a zakończy 9 lutego. Festiwalowe pizze restauracji Forno Nero prezentuje jej szef, Marcin Saternus.Do zjedzenia będzie 37 różnorodnych placków - od klasycznych włoskich kompozycji, po ekstrawaganckie, międzynarodowe propozycje śmiało czerpiące z kuchni alzackiej, libańskiej, czy choćby azjatyckiej. Obok tradycyjnych serów i wędlin na festiwalowych pizzach pojawią się także ragout z zająca, jagnięcina, panierowane krewetki, trufle, orzechy, płatki ryby. Będą też pizze wegetariańskie (9 propozycji) i bezglutenowe. Jemy w Łodzi Pizza Fest 2020 – festiwalowe lokale i ich pizze - KLIKNIJ DALEJ Piotr Jach
Aż 32 lokale (rekord!) wezmą udział w czwartej edycji Jemy w Łodzi Pizza Fest, czyli feswtiwalu pizzy, który rozpocznie się w piątek, 31 stycznia, a zakończy 9 lutego.

Do zjedzenia będzie 37 różnorodnych placków - od klasycznych włoskich kompozycji, po ekstrawaganckie, międzynarodowe propozycje śmiało czerpiące z kuchni alzackiej, libańskiej, czy choćby azjatyckiej. Obok tradycyjnych serów i wędlin na festiwalowych pizzach pojawią się także ragout z zająca, jagnięcina, panierowane krewetki, trufle, orzechy, płatki ryby. Będą też pizze wegetariańskie (9 propozycji) i bezglutenowe.

W ramach festiwalu odbędzie się szereg wydarzeń towarzyszących, z których ciekawie zapowiada się Hot Pizza Challenge - konkurs w jedzeniu ekstremalnie ostrej pizzy na czas (Agrafka, 5 lutego). W programie są też warsztaty z przygotowywania pizzy oraz wytwarzania mozarelli. Trwa już konkurs fotograficzny, w którym do wygrania są zaproszenia do pizzerii.

Dzięki współpracy z pięcioma łódzkimi studiami tatuażu najwięksi pizzomaniacy mogą w trakcie festiwalu wytatuować sobie na skórze unikatowe wzory z motywem pizzy. Szczegóły na jemywlodzi.pl.

Jemy w Łodzi Pizza Fest 2020 – festiwalowe lokale i ich pizze:

  • Agrafka: Pizza Drwala – sos pomidorowy, mozzarella, cheddar, sezonowany rostbef, ser panierowany, cebulka prażona, szczypiorek Cena: 26 zł.
  • ArcheVita: Pizza Ziemniaczana, podawana z zsiadłym mlekiem oraz sosem myśliwskim. Pizza podzielona jest na cztery odsłony wsi: Wiosna: twaróg wędzony własnej produkcji, szczypiorek, rzodkiewka. Lato: ogórek małosolny, jajko sadzone, szczypiorek. Jesień: kapusta kiszona, grzyby, boczek wędzony, prażona cebula. Zima: oscypek, skwarki z kiełbasy własnej roboty. Cena: 29 zł.
  • Bawełna: Pizza Bolonia – sos pomidorowy, serek ricotta, tymianek, prawdziwa włoska mortadela z pistacjami, mozzarella di bufala, pomidory cherry, rukola. Cena: 37 zł.
  • Bella Napoli: Pizza salsiccia e friarielli - mozzarella, włoska kiełbasa salsiccia, friarielli (brokuły neapolitańskie). Cena: 30 zł.
  • Breadnia: Wegańska pizza bianca z chutney'em z fenkuła, wegańską ricottą, wegańską mozzarellą z orzechów nerkowca, greckimi oliwkami, sojową parówką i koperkiem. Cena: 31 zł.
  • Browar Księży Młyn: Pizza Taleggio – sos śmietanowo-serowy, ser taleggio, boczek, jajko, cebula, ziemniaki, natka pietruszki Cena: 34 zł.
  • DaVella: Pizza Bianca na białym sosie śmietanowym z palonym pieprzem, z mozzarellą, cime di rapa (kwiat brokuła w oliwie) i serem pecorino. Cena: 36 zł (podczas trwania festiwalu wino białe Pecorico w cenie 10 zł za kieliszek).
  • Drukarnia: Pizza nero z sosem śmietanowo-czosnkowym z krewetkami, chorizo, cebulą czerwoną oraz salsą z mango, kolendry i chilli. Cena: 36 zł.
  • Farina Bianco: Pizza Salsiccia – sos pomidorowy, mozzarella, mascarpone, salsiccia marynowana w rozmarynie, szczypiorek. Cena: 36 zł.
  • Forno Nero: Pizza Mezza Luna - pizza w kształcie półksiężyca, która na otwartej części ma sos, wędzoną mozzarellę, pancettę i świeżą cytrynę, a w części calzone: sos, mozzarellę, nduję, cebulę i peperoni lombardi. Cena: 36 zł. Wegańska pizza Mezza Luna - pizza w kształcie półksiężyca, która na otwartej części ma sos pomidorowy, czosnek i bazylię, a w części calzone sos, wegańską mozzarellę, wegańskie salami pepperoni, cebulę i peperoni lombardi. Cena: 32 zł.
  • Hamra: LAHM BI AJEEN – libańska pizza z mielonym mięsem jagnięcym, czerwoną cebulą, dzikim ogórkiem, marynowaną rzepą, orzeszkami pinii, parmezanem i sosem daktylowym. Cena: 28 zł. YAM YAM VEGE – pizza z falafelem, serem halloumi, dzikim ogórkiem, marynowanym chilli i rzepą, oliwkami, czerwoną cebulą oraz sosami: daktylowym i tarator (w wersji wegańskiej bez sera halloumi i sosu tarator) Cena: 24 zł.
  • Heksagon: Pizza - sos pomidorowy, ragout z zająca, salami piccante, mozzarella di bufala, egzotyczne marynowane grzyby, oliwa ziołowa. Cena: 38 zł.
  • Italica: Pizza Zafferano – sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, nitki szafranu, prosciutto crudo di Parma DOP, grana padano DOP, karmelizowana cebula czerwona, kiełki buraka, świeża bazylia. Cena: 32 zł.
  • Jack’s Bar: Flammkuchen z cynamonową wołowiną – podpłomyk, śmietana, mozzarella, wołowe mięso mielone, czerwona cebula, pomidorki cherry, cynamon, ostra papryka, kmin. Cena: 30 zł.
  • Kardamoon: Pizza (wegańska, dostępna w wersji bezglutenowej) – ananas, papryczka jalapeno, pieczona dynia, czerwona cebula, cieciorka, wegański ser orientalny, prażone pestki dyni. Cena: 25 zł.
  • Klubopiwiarnia: Podpłomyk w stylu alzackim – podpłomyk, sos śmietanowy, 3 rodzaje sera, konfitura z czerwonej cebuli na winie, żurawina. Cena: 19 zł.
  • Konkret: Konkretna Sztuka (wegańska) – sos pomidorowy, ser a’la ricotta, smażony bakłażan, pieczona cebula, oliwa peperoncino. Cena: 23 zł.
  • Lepione & Pieczone: Podpłomyki wegetariańskie – dwa podpłomyki, sos pomidorowy, grillowane warzywa, ser feta, natka pietruszki, podawane z sosem i surówką do wyboru. Cena: 20 zł.
  • MniammniaM: Pizza Due Mondi (dwa światy), podzielona na dwie części: Świat 1 – mozzarella, gorgonzola, mascarpone, ananas, peperoncino. Świat 2 – sos pomidorowy z pomidorów pelati, mozzarella, chorizo, pomidory suszone, świeża bazylia, ocet balsamiczny. Cena: 32 zł.
  • NieWinni: NIEWINNY – podpłomyk, sos dyniowy z masłem orzechowym, grillowana cukinia i papryka, karmelizowana cebula, rukola, pestki dyni. Cena: 25 zł. WINNY – podpłomyk, sos serowy z gorgonzolą, tarta mozzarella, bób, fuet, pomidorki koktajlowe, natka pietruszki. Cena: 25 zł
  • Otwarte Drzwi: Pizza w stylu japońskim – sos pomidorowy z nutą miso i pastą z fermentowanej soi, marynowana wołowina z Ato Ramen, krewetki w panko, mango mayo, rukola, prażony sezam, nori, katsuobushi (płatki suszonej ryby bonito) Cena: 42 zł.
  • Peperoncini: Pizza Campagna – sos beszamelowy, pikantna kiełbasa nduja, ser scamorza, konfitura z czerwonej cebuli. Cena: 30 zł.
  • Pizza Nova: Pizza z wędzonym filetem z kurczaka, bazylią, pesto bazyliowym, mozzarellą, serem raclette i oliwą Cena: 27 zł.
  • Spółdzielnia: Pizza Las – sos pomidorowy, mozzarella, ricotta, grzyby leśne, pasta truflowa, rozmaryn Cena: 33 zł.
  • Tawerna: Klasyczna – sos czosnkowy, boczek, salami piccante, por, pieczarki. Cena: 34,50 zł. Wegańska – oliwa z czosnkiem, wegańska mozzarella, burak, konfitura z cebuli, papryka, kapary, orzechy włoskie, sos balsamico (dostępna również w wersji wegetariańskiej z sosem czosnkowym i klasyczną mozzarellą) Cena: 34,50 zł.
  • Toskania: Pizza festiwalowa – sos pomidorowy, mozzarella, nduja, provolone, ricotta, cukinia. Cena: 29 zł.
  • Trattoria Bandiera Italiana: Pizza Avocado con capra – sos z pomidorów pelati, mozzarella, ser kozi, awokado, rukola, cytryna do skropienia. Cena: 33,90 zł.
  • U Kretschmera: Zestaw trzech podpłomyków z mąki gryczanej z czarnuszką: 1 – boczek, cebula, kurki 2 – gruszka, twaróg kozi, rukola 3 – sardynki, pieczona papryka, pomidory Cena: 32 zł.
  • Włoski Temat Donpalermo: Pizza ALPI – mozzarella, ser fontina, sos truflowy, grzyby, bresaola (suszona i długo dojrzewająca wędlina z wołowiny), pietruszka. Cena: 36 zł. Pizza MEDITERANEA (wegańska) – pomidory San Marzano, szparagi, kapary, oliwki czarne i zielone, bakłażan smażony, bazylia. Cena: 28 zł.
  • Woda Sodowa: Pizza salsiccia fresco – sos pomidorowy, mozzarella, pikantna kiełbasa, gorgonzola, konfitura z czerwonej cebuli, rukola. Cena: 29 zł.
  • Zielona Górka: Pizza Margherita Napoletana – pomidory San Marzano, Mozzarella Di Bufala Campania, Pecorino Romano, Bazylia, Oliwa EVO Cena: 28 zł.
  • Zjadliwości: Pizza Socca (wegańska i bezglutenowa) – placek z ciecierzycy, wędzony twarożek z migdałów, grillowana gruszka, cytrynowe pesto z pietruszki, czerwona cebula, rukola, pomidorki Cena: 25 zł.

Jemy w Łodzi Pizza Fest 2020 - wydarzenia towarzyszące:

  • HOT PIZZA CHALLENGE! – wyzwanie dla tych, którzy ostre papryczki wciągają na śniadanie. Oto zasady: zmierzyć się z kawałkiem MEGA ostrej pizzy przygotowanej przez szefa kuchni restauracji Agrafka i zjeść go szybciej niż inni. Na najszybszych pizzożerców czekają pyszne nagrody! Zawody odbędą się w środę 5.02.2020 o 18:30 w Agrafce. Zgłoszenia mailowe na adres restauracja.agrafka@gmail.com można przesyłać do niedzieli, 02.02.2020.
  • Warsztaty z robienia mozzarelli - Z pizzą nieodłącznie kojarzy się co? Mozzarella! Dlatego wraz z firmą BROWIN przygotowano warsztaty z tworzenia tego włoskiego sera. Uwaga, ilość miejsc ograniczona! Warsztaty odbędą się w sobotę 8.08.2020 o godzinie 9:00 w siedzibie Browin, a koszt to 50 zł od osoby.
  • Tatuaże dla pizzomaniaków – Specjalnie na tegoroczną edycję Pizza Fest Jemy w Łodzi nawiązało współpracę z kilkoma studiami tatuażu w Łodzi, których artyści przygotowali unikalne wzory związane z pizzą. Do akcji zaproszono 5 lokali: Double Five Tattoo, Inked Studio, Od Świtu do Zmierzchu, Pracownię Czarne i Strzyga Tattoo, a ich propozycje już wkrótce będą pojawiać się na profilu Jemy w Łodzi na Facebooku. Tym, którzy za tatuażami nie przepadają, ale też chcą wczuć się w klimat Pizza Fest, proponujemy za to unikalne tapety na telefon stworzone we współpracy z łódzkimi graficzkami.
  • Konkurs Pizza Love! – konkurs dla największych miłośników pizzy. Zadaniem jest opublikowanie zdjęcia, na którym uczestnicy pokażą skalę uczuć do tego włoskiego dania. Konkurs trwa od 24.01.2020. do 2.02.2020, 5 najlepszych zgłoszeń otrzyma zaproszenia na festiwalowe pizze.

Jak sposób parzenia kawy wpływa na jej właściwości?

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Wiekszosc tych wyrobow nie da sie zjesc a i z wloska pizza maja nie wiele wspolnego

P
Polak

Ale bym O. P. I. E. R. D. O. I. Ł

P
Polak

Ale bym [wulgaryzm]ił mniam mniam

Dodaj ogłoszenie