Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak ugotować najlepszy żurek PRZEPIS. Żur i biały barszcz to najważniejsze danie na Wielkanoc. Czym różni się żur od barszczu białego

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Przed Wielkanocą w sklepach wybór gotowych żurów i barszczu białego jest ogromny.
Przed Wielkanocą w sklepach wybór gotowych żurów i barszczu białego jest ogromny. Agnieszka Jedlińska
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żuru lub białego barszczu. To dwie zupy, które gotuje się identycznie. Nazwa zależy od rodzaju mąki z jakiej powstał zakwas - podstawowy składnik wielkanocnej zupy. Obowiązkowo ugotowanej na wędzonce i białej kiełbasie.

Najlepsza, najzdrowsza i najbardziej tradycyjna zupa wielkanocna powstaje, gdy wywar z ziemniakami zalejemy zakwasem z mąki. Ten domowy to nie tylko prosty, ale i tani składnik. Jeśli przygotujemy go z mąki żytniej będziemy mieli żur, jeśli dodamy zwykłej, pszennej mąki wyjdzie nam biały barszcz. Jego koszt w domowych warunkach to 2-3 zł za litrowy słoik. Niestety wiele osób ulega marketingowym chwytom i sięga po gotowe zupy w proszku lub w butelkach, które wystarczy rozcieńczyć w wodzie, wlać do garnka i zagotować. W przypadku zup w proszku wypadają one bardzo tanio w porównaniu z tymi w butelkach lub prawdziwym zakwasem. Za torebkę takiej sproszkowanej zupy zapłacimy od 1,30 zł do 5 zł. Jednak tanie niekoniecznie musi być zdrowe. Warto dokładnie czytać etykiety, by uniknąć nieprzyjemnych wpadek na rodzinnym spotkaniu. Często butelka z barszczem kosztuje tyle samo, co ten w proszku, ale ma o wiele lepszy skład, a co za tym idzie także smak.

Skład produktu to podstawa

W przypadku gotowych produktów i pół produktów ułatwiających nam szybkie gotowanie ważne jest, by lista składników była jak najkrótsza. Tymczasem wielu producentów przekonuje, że ich produkty są naturalne, w wielu przypadkach nie brakuje w nich wzmacniaczy smaku i aromatów identycznych z naturalnymi. Producenci coraz częściej wkładają do środka tłuszcz palmowy. To jeden z najbardziej niezdrowych tłuszczów na świecie. Na dodatek jest obciążony złą sławą, bo producenci tego oleju niszczą środowisko (w tym lasy deszczowe), by na masową skalę produkować palmy na olej.

Zamiast kupować gotowe zupy warto przygotować zakwas samodzielnie. Oto najprostszy przepis na żur. Spokojnie zdążycie do niedzieli wielkanocnej, bo zakwas kiśnie około 3 dni, potem nabiera mocy.

  • 500 ml ciepłej wody
  • 5 łyżek mąki żytniej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • skórka z ciemnego chleba na zakwasie

Do wyparzonego słoika wsypujemy mąkę i wszystkie składniki. Zalewamy ciepłą wodą, dokładnie mieszamy. Przykrywamy lnianą ściereczką lub gazą i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce. Codziennie mieszamy. Zakwas jest gotowy, gdy ma charakterystyczny zapach kwaśno-drożdżowy. Takim zakwasem zalewamy bazę żuru.
Tradycyjny żur przygotowuje się na wodzie po parzeniu białej kiełbasy lub gotowaniu wędzonych wędlin. Po ich wyjęciu wkładamy włoszczyznę oraz pokrojone ziemniaki. Warzywa wyjmujemy (ziemniaki zostają w zupie), kiedy są miękkie, doprawiamy solą i zalewamy zakwasem. Gotujemy przez 10 minut. W zależności od tradycji możemy żur zalać śmietaną, doprawić chrzanem.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany