Jak kroić warzywa. Francuskie nazwy technik krojenia. Co to jest brunoise?
- Vichy - plasterki
Najładniejsze plasterki uzyskamy z kształtnych, małych warzyw.
- Macedoine - klasyczna kostka
Kroimy warzywo na plastry, każdy plaster kroimy wzdłuż, a po uzyskaniu długich słupków kroimy je w poprzek.
Jak kroić warzywa. Francuskie nazwy technik krojenia. Co to jest brunoise?
- Batonnets - słupki
Mogą być dowolnej długości i będą ładnie prezentować się w daniach duszonych. Aby uzyskać taką formę, warzywo kroimy wzdłuż na grubsze plastry, a następnie każdy ponownie wzdłuż na grube słupki.
Jak kroić warzywa. Francuskie nazwy technik krojenia. Co to jest brunoise?
- Brunoise - drobna kosteczka
Kroimy warzywo w wąskie słupki, następnie krojąc je w poprzek uzyskamy taką drobną kostkę, która będzie idealna do dekorowania dań.
- Julienne - drobne paseczki
Tak pokrojone warzywa idealne są do dań azjatyckich oraz francuskich. Warzywo kroimy skosem na cienkie plastry, a następnie siekamy je wzdłuż na zapałkę.
Jak kroić warzywa. Francuskie nazwy technik krojenia. Co to jest brunoise?
- Paysanne - romby
Dekoracyjne romby uzyskamy krojąc warzywo wzdłuż na grubsze plastry, każdy plaster na słupek, a następnie układając nóż pod skosem kroimy słupek na romby.
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tak żyje "Biały Cygan" Bogdan Trojanek. Zna Viki Gabor, adoptował dziecko z klasztoru
- Skrzynecka przesadza z retuszem? Tak wymalowała się na wycieczkę. Jak w tym chodzić?
- Taka jest Roxie za kulisami "TzG". Prawda o jej zachowaniu wyszła na jaw [WIDEO]
- Jakie wykształcenie ma Jolanta Kwaśniewska? Będziecie zaskoczeni!