MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Melchmus z wetami...

Jak jadano w XVII wieku w Polsce? Mamy dawne receptury! [PRZEPISY]

Melchmus z wetami

Historyczna receptura według interpretacji Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Źródło oryginalnej receptury: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów, ok. 1686 r.

Składniki
1.2 l mleka
0.4 l wina białego wytrawnego
200 g cukru
14 żółtek kurzych
5 limonek
150 ml miodu
50 g pistacji łuskanych
50 g migdałów płatków
cynamon
5 jabłek lub gruszek

Wykonanie
Żółtka mieszamy bardzo dokładnie po czym dodajemy do mleka i całość przelewamy do garnka po czym podgrzewamy delikatnie. Następnie dodajemy sok z limonek i nadal podgrzewamy mieszając aż do momentu aż masa zacznie gęstnieć po czym zestawiamy z gazu i dodajemy miód i wylewamy do małych naczyń. Cukier wysypujemy na patelnie i na bardzo wolnym ogniu pozwalamy się skarmelizować po czym zalewamy winem. Następnie dodajemy owoce wydrążone małą łyżeczką do wykrawania i redukujemy wino aż do powstania syropu. Na zastygnięty melchmus nakładamy owoce, rozdrobnione orzechy i posypujemy całość cynamonem.

Zobacz również

Kim znów postraszył. Tajemniczy pocisk

NOWE
Kim znów postraszył. Tajemniczy pocisk

Groźny wypadek w Andrychowie we wczesnych godzinach rannych

Groźny wypadek w Andrychowie we wczesnych godzinach rannych

Polecamy

Letni obiad z cukinią i boczkiem. Robię go, gdy brakuje pomysłów

Letni obiad z cukinią i boczkiem. Robię go, gdy brakuje pomysłów

Zaatakowała ją na przystanku, biła rękami po twarzy i głowie! WIDEO

Zaatakowała ją na przystanku, biła rękami po twarzy i głowie! WIDEO

Polacy coraz częściej chorują neurologicznie. Jakie są nowe perspektywy?

Polacy coraz częściej chorują neurologicznie. Jakie są nowe perspektywy?