Jak grillować smacznie i zdrowo. Co zrobić na grillu? [PRZEPISY]

Bohdan Dmochowski
Grillować można także w kilkunastu łódzkich parkach.
Smakosze opiekanych na ruszcie kiełbasek, szaszłyków, karkówek, ryb i warzyw połykają ślinkę. Wszak majowy weekend to czas biesiad na trawie.

* Jak zapiekanka, to tylko w kociołku.
* Grillować można także w kilkunastu łódzkich parkach.
* Na ruszcie piec można wszystko - od mięsa, po warzywa.
* Na czym i jak piec na grillu, żeby było smacznie i zdrowo
* W łódzkich sklepach półki uginają się od różnych rusztów i akcesoriów do grillowania.

Płomień, grzałka czy żar?

Kto kupuje zwykły ruszt za 15 zł wie, że nabywa sprzęt jednorazowego użycia, na jakiś mały wypad, w pojedynkę lub duecie. Długo taki grill nie wytrzyma, ale na parę kiełbasek starczy, no i nie żal go potem wyrzucić do kontenera na śmieci (nigdy w krzaki!). Grille lepsze jakościowo, do wielokrotnego użycia na działce czy w przydomowym ogrodzie to poważniejszy wydatek.

Tomasz Jabłoński z działu ogrodniczego w łódzkim hipermarkecie technicznym twierdzi, że ostatnio zapanowała moda na grille gazowe, prostsze w użytkowaniu od tych na paliwo stałe - węgiel drzewny i specjalny brykiet. Najtańszy, ale funkcjonalny ruszt gazowy kosztuje 278 zł. Ma dwa palniki z płynną regulacją płomienia, takie same jak w domowych kuchenkach. Na jednym można piec karkóweczkę, a na drugim rybkę, serek, warzywka i co kto jeszcze chce. Oczywiście tradycjonaliści takiego grilla nie kupią. Dla nich najważniejszy jest rytuał - rozpalanie grilla, strzelający iskrami żar, nasłuchiwanie wydobywających się spod pokrywy odgłosów skwierczenia. Ich koronny argument brzmi, że tylko takie grillowanie nadaje potrawom specyficzny i niepowtarzalny zapach i smak, nie do podrobienia w zwyczajnej domowej kuchni czy na ruszcie z elekrtycznymi grzałkami, bo grille na prąd też są w sprzedaży.

Tajemnica leśnej zapiekanki

Któż nie słyszał o starym traperskim zwyczaju pieczenia ziemniaków przekładanych tłustościami i cebulą w saganach wpuszczanych do dołu, wprost na żar po ognisku. Przykrywało się naczynie liśćmi, okładało darnią i... czekało kilka godzin aż potrawa „dojdzie”. Ale na robienie takich niewypowiedzianie aromatycznych i smacznych zapiekanek jest inny sposób. Nazywa się -żeliwny kociołek z przykrywą dokręcaną śrubą.

- Takie kociołki myśliwskie znane są od lat, ale dzięki Karolowi Okrasie, który realizuje w telewizji swe kucharskie show w lesie, zagrodzie i ogrodzie, zdobyły one wielką popularność - pan Tomek kieruje uwagę na polowe naczynie, które można wstawiać bezpośrednio do żarzącego się ogniska. - Smaczne, bo... niezdrowe.

Podczas gdy piewcy grillowanych potraw wychwalają ich smak i dietetyczność z racji „wytapiania” z nich tłuszczu, ich przeciwnicy grzmią pod niebiosa, że są w nich zmagazynowane wszelkie zabójcze dla zdrowia związki, z rakotwórczymi na czele.

Najmocniej dostaje się potrawom z rusztu, pod którym żarzy się węgiel. A może zwaśnionych specjalistów od kucharzenia pogodzi prosta rada, by na majówkach i latem przestrzegać znanych od lat kanonów zdrowego grillownia? Potrawy przyrządzane na grillach gazowych i elektrycznych są dobre dla naszego zdrowia i figury, te z rusztu węglowego niestety posiadają kilka wad i mogą przyspieszać przyrost tkanki tłuszczowej. Ponadto należy pamiętać o tym, aby na grillu przyrządzać chude mięso, takie jak kurczak czy indyk. Doskonałą alternatywą dla mięs będą też ryby, które przyrządzone na ruszcie smakują wybornie i nie dość, że wpływają korzystnie na naszą figurę, to zawierają również wiele niezbędnych składników odżywczych. Doskonałym dodatkiem do potrawy głównej będą grillowane warzywa, cukinia sprawdzi się w tej roli doskonale.

Na karaibskiej... kracie

Rozpalając weekendowego grilla i wcinając upieczoną na złoto kiełbaskę, warto wspomnieć o tym, skąd przywędrował on do naszych działek i ogrodów. Nazwa grill pochodzenie od słowa „barabicu”, co na Wyspach Karaibskich oznacza mniej więcej „święte miejsce dla ognia”. W językach amerykańskich Indian, angielskim oraz francuskim “grille” to po prostu... krata. Gerillowanie jakie dziś znamy rozpleniło się za sprawą George’a Stephena, który zaprojektował pierwszy metalowy ruszt na okrągłej podstawie.

Żeby nie tuczyły

Jest kilka sposobów na to, by dania z grilla nie tuczyły i nie szkodziły zdrowiu. Oto one:

Pokrojone na 2 do 2,5 cm plastry chude mięso, drób i ryb dobrze jest potrzymać w marynacie z oleju, naturalnych przypraw i i ziół. Nie tylko taka potrawa jest aromatyczniejsza, lecz także zdrowsza, bo marynata redukuje zawartość szkodliwych związków.

Nie należy zbyt mocno opiekać potraw. Co prawda przypalona karkówka jest smaczniejsza od wcześniej zdjętej z rusztu, ale zawiera więcej toksyn.

Wytapiany w trakcie pieczenia na otwartym ogniu tłuszcz skapujący do paleniska, po zetknięciu z żarem węglowym powoduje powstawanie węglowodorów aromatycznych, w tym benzoapirenu, zwiększającego ryzyko zachorowania na nowotwory.

Dlatego przygotowane do pieczenia mięso nie grilluj bezpośrednio na ruszcie, lecz na tackach.

Grillować mięso należy nad żarem, nigdy w płomieniach ognia. Jeśli nie jesteś grillowym tradycjonalistą, przejdź z rusztu węglowego na gazowy czy elektryczny, gdyż pieczone na nich dania są najzdrowsze, bo zawierają najmniej toksyn.

grillowanie przepisy

Grillowana karkówka. Przepis na karkówkę z musztardą francuską i tzatzikami

* Karkówkę warto grillować pod przykryciem, aby utrzymywać stałą temperaturę na całej jej powierzchni – dzięki temu mięso lepiej się dopiecze.
* Stek z karkówki o grubości 1 cm należy grillować 5 – 7 minut z każdej strony (pod przykryciem).
* Plaster karkówki nie powinien być grubszy niż 1,5 cm. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że mięso dobrze się wysmaży.
* Przed marynowaniem nakłuj mięso szpikulcem – marynata głębiej wniknie w strukturę mięsa.
* Jeśli decydujemy się na marynatę, przygotujmy ją na bazie oleju roślinnego. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc spotęguje doznania smakowe.
* Jeśli chcemy wprowadzić nutę kwaskowatości, użyjmy do sporządzenia marynaty czerwonego wina. Do tego możemy dorzucić rozmaryn lub owoce jałowca – zapewni to karkówce leśny posmak. Orientalny smak marynaty uzyskamy, dodając do niej świeży imbir, ziarna kolendry, trawę cytrynową czy skórkę otartą z limonki. Słodkie marynaty robi się przy użyciu syropu klonowego, miodu lub po prostu cukru.

Karkówka z musztardą francuską i tzatzikami

SKŁADNIKI:

schab karkowy pokrojony w 1-centymetrowej grubości steki – 400 gramów
przyprawa do karkówki – 1 łyżka
sos czosnkowy ­ – 100 mililitrów
czarny pieprz, ziarna – 1 łyżka
goździki ­ – 6 sztuk
musztarda francuska z całą gorczycą – 2 łyżki
zielony ogórek – 2 sztuki
świeża mięta ­– 1 pęczek
oliwa –­ 2 łyżki

WYKONANIE:
W moździerzu rozkrusz na grube kawałki czarny pieprz i goździki. W misce pomieszaj ze sobą oliwę, musztardę francuską, przyprawę do karkówki oraz rozkruszone przyprawy. W powstałej marynacie zanurz mięso i odstaw je na co najmniej jedną godzinę w chłodne miejsce.
Steki grilluj po ok. 10 minut z każdej strony, na średnio rozgrzanym grillu do momentu, aż będą miękkie i nie będzie z nich wypływała krew.
W międzyczasie przygotuj tzatziki. Obierz ogórki, usuń z nich gniazda nasienne, posiekaj miętę. Ogórki pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Wszystko razem połącz z Sosem Czosnkowym Hellmann’s.

****

Przepis na grillowane warzywa z makaronem ryżowym

Składniki:

makaron ryżowy – 250 g,
cukinia – 1 średnia,
bakłażan – 1 szt.,
natka pietruszki,
listki bazylii,
przyprawa do grilla, sól, pieprz.

Przygotowanie:

makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Wcześniej umytą cukinię i bakłażana kroimy w grubsze plastry i posypujemy przyprawą. Tak przygotowane warzywa grillujemy, pilnując, żeby się nie przypaliły. Na koniec wykładamy na talerz makaron, cukinię i bakłażana. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki i dekorujemy świeżym listkiem bazylii.

*****

Grillowany filet z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i sosem koperkowym

Składniki:

filet z kurczaka – 4 szt. po ok. 120 g
pieczarki świeże – 10 średnich
cebula – 1 średnia
sól, pieprz do smaku
świeży rozmaryn
ziemniaki – 4 średnie
olej – 2 łyżki
sos koperkowy

Wykonanie:
filety z kurczaka doprawić solą i pieprzem, posmarować niewielką ilością oleju i zgrillować na dobrze rozgrzanej patelni. Pod koniec grillowania dodać pieczarki i cebulę pokrojoną w półplasterki i małą gałązkę świeżego rozmarynu. Całość chwilkę przesmażyć, wymieszać, a następnie przykryć i poddusić 2 – 3 minuty na wolnym ogniu. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem koperkowym.
Ziemniaki pieczone:
dokładnie umyte posmarować olejem i włożyć do piekarnika na ok. godzinę – temp. 200 st. C.

Szaszłyki z krewetek i warzyw z sosem czosnkowym

Składniki:

krewetki surowe Black Tiger – 16 szt.
papryka czerwona – 1 szt.
papryka zielona – 1 szt.
młoda cukinia – 1 szt.
olej – 4 łyżki
papryka słodka – 1/2 łyżeczki
sos sojowy – 1 łyżeczka
sok z cytryny – 1/2 łyżeczki
sól do smaku
sos czosnkowy

Wykonanie: krewetki obrać z pancerza, a warzywa pokroić w średniej wielkości cząstki. Olej wymieszać z papryką, sosem sojowym, sokiem z cytryny i posolić do smaku. Przygotowane warzywa i krewetki wysmarować powstałą marynatą i nadziać na patyczki do szaszłyków. Zgrillować z obu stron na ruszcie. Podawać z sosem czosnkowym.

MAJÓWKA 2016. JAK SĄ CZYNNE SKLEPY W MAJÓWKĘ?

MAJÓWKA 2016. JAK SĄ CZYNNE SKLEPY W MAJÓWKĘ?

](http://www.expressilustrowany.pl/ "ZOBACZ FILM Czy czeka nas rewolucja technologiczna? (autor x-news/Dzień Dobry TVN)