– Optymalna temperatura przechowywania wynosi do 10 st. C – przypomina Małgorzata Gołębczyk, naczelnik Wydziału Kontroli Artykułów Żywnościowych Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Łodzi. – W wyższej temperaturze jajka nie tylko szybko tracą na jakości, ale także... kurczą się, nawet do tego stopnia, że jajko klasy L (duże), staje się jajkiem klasy M (średnie)!
Najlepsza temperatura dla jaj wynosi 4 – 5 st. Celsjusza. W tych warunkach mogą być przechowywane nawet miesiąc. Ale wystawione na słońce w upały po prostu powoli się gotują.
– W najbliższych dniach zaczynamy kontrolę na targowiskach. Będziemy sprawdzać nie tylko sposób przechowywania jaj, ale także innych, łatwo się psujących produktów – zapowiada Małgorzata Gołębczyk.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?