Frytki z dyni
3. Kolejnym pomysłem są frytki z dyni. Obierz dynie i pokrój na mniejsze kawałki. Polej je oliwą z oliwek i posyp solą i ziołami prowansalskimi. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 190 stopniach ok. 20-30 minut.
Frytki z cukinii
4. Frytki z cukinii są pyszne i delikatne. Warto zrobić je w chrupiącej panierce. W miseczce wymieszaj bułkę tartą, starty parmezan, sól, pieprz i słodką paprykę. W oddzielnym naczyniu roztrzep jajko. Cukinię pokrój w słupki, mocz w jajku i obtaczaj w panierce. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15 minut w 190 stopniach.
Frytki z selera
5. Frytki z selera. Umyj seler i obierz. Pokrój go w słupki i polej oliwą z oliwek. Posyp całość solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i słodką papryką. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 40 minut w 190 stopniach.
Frytki z buraka
6. Frytki z buraka to pyszna i zdrowa przekąską. Obierz buraki i pokrój w słupki. Posyp je solą, pieprzem, suszonym rozmarynem lub kuminem i pokrop oliwą z oliwek. Piecz w 200 stopniach przez ok. 20 minut.