Frytki z warzyw pieczone w piekarniku to pyszna fit przekąska. Zobacz 8 sprawdzonych przepisów. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Frytki z warzyw to nic innego jak warzywa pokrojone w słupki, obtoczone w oliwie z oliwek lub w oleju roślinnym, posypane przyprawami i upieczone w piekarniku na chrupko.
Frytki z batatów
1. Frytki z batatów są bardzo proste do zrobienia. Wystarczy umyć bataty, obrać skórkę, aż do intensywnie pomarańczowego koloru i pokroić w słupki. Następnie całość moczymy w zimnej wodzie, wycieramy i obtaczamy w oliwie z oliwek i przyprawach. Bardzo dobrze sprawdzi się tu słodka papryka, cynamon, sól i pieprz.
Piecz frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 190 stopniach przez ok. 30 minut.
Frytki z kalarepki
2. Frytki z kalarepki zaskakują delikatnym smakiem. Umyj i pokrój kalarepki w słupki. W miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą z olejem, solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki. Obtocz warzywa w mieszance i piecz w piekarniku w 190 stopniach przez ok. 25 minut.