Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Fritatta z brukselką i zielonym groszkiem prosto z patelni [PRZEPIS]

mj
Apetyczna fritatta z brukselką i groszkiem.
Apetyczna fritatta z brukselką i groszkiem. mat pras.
Mała, zielona i pyszna… brukselka! Młodsza kuzynka kapusty zaliczana do tzw. warzyw młodości, zawiera silne przeciwutleniacze i jest źródłem witaminy C. Warto ją wprowadzić do codziennego menu.

Składniki:

- 200 g brukselek

- 100 g groszku (może być mrożony)

- 6 jajek

- 1 cebula

- 1 ząbek czosnku

- 3 łyżki masła

- 150 g sera Aldamer MSM Mońki

- sól, pieprz do smaku.

Brukselki umyć, ugotować. Groszek opłukać, osuszyć i podgotować na półtwardo. Na dużej patelni zeszklić pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ugotowane brukselki i groszek i chwilę razem smażyć. Jajka roztrzepać i dodać przyprawy. Wylać na patelnię przykrywając warzywa i smażyć, aż zacznie ścinać się po brzegach. Fritattę posypać serem startym na grubych oczkach i poczekać, aż lekko stopnieje. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C i wstawić omlet na ok. 12 minut do podpieczenia i stopienia sera.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany