Festiwal Dobrego Smaku - 18. edycja filmowa - sprawdź, jakie dania inspirowane dobrym kinem przygotowali restauratorzy. Na początek - fiesta
Zyner’s Restaurant by Anatewka[/b] ul. Zielona 6.
Data Fiesty: 3.09 (sobota).
Menu inspirowane filmem “Kamerdyner“. To powieść o losach rodziny wielonarodowościowej na początku XX wieku na Kaszubach. Tutaj w zgodzie żyją Niemcy, Polacy i Kaszubi. Historia zmienia jednak wszystko.
Żyjący w symbiozie sąsiedzi, poróżnieni przez politykę i zmieniające się granice, stają się wrogami.
Najpierw zmienia wiele Traktat Wersalski, później naziści dokonują mordu na ludności cywilnej. Film nie należy do łatwych, ale warto go obejrzeć, bo to mniej znana karta z naszej historii.
Niebywała gratka czeka fanów twórczości Filipa Bajona, który będzie tego dnia w restauracji rozdawał autografy. Będzie można nabyć płytę z filmem z autografem reżysera i dwóch aktorów z obsady.
“Kamerdyner” będzie wyświetlany w patio restauracji.
Menu kaszubskie:
Przystawka do wyboru: śledź po kaszubsku lub zylc, czyli galaretka z nóżek
Danie główne do wyboru: sznurowany pomuchel z dorsza z boczkiem lub gęsi pipek w warzywach na placku ziemniaczanym
Deser: ruchanki (placuszki z konfiturą) lub szpacza kaszubska – krem jajeczny.
Kawa lub herbata, woda mineralna.
Lampka prosecco na przywitanie.
Cena: 130 zł/ osoba
miejsce wydarzenia:
Łódź, ul. Zielona 6
typ wydarzenia:
Rezerwacje: 509 333 399