2 z 12
Poprzednie
Następne
Fafernuchy, pokuczaj, parzybroda. Co się kryje za tymi nazwami? Jak dobrze znasz przysmaki regionalnej kuchni?
1. Fafernuchy najdziwniejszą nazwą lokalnej potrawy
Fafernuchy to kurpiowskie ciasteczka korzenne, które wyglądem przypominają kopytka. W ich skład oprócz mąki (pszennej i żytniej) i drożdży wchodzi także tarta marchew. Fafernuchy robi się na początku nowego roku i według legendy mają zapewnić szczęście i dobrobyt domownikom.
Do ich wykonania potrzebujemy:
1 ½ kg mąki pszennej
½ kg mąki żytniej
2 kg marchwi
½ szklanki cukru
5 łyżek miodu
400 g śmietany 12 proc.
3 jajka
10 dkg drożdży
½ szklanki wody
2 łyżki oleju
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu mielonego