MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fafernuchy to kurpiowskie ciasteczka korzenne, które...
fot. fot. materiały promocyjne

Fafernuchy, pokuczaj, parzybroda. Co się kryje za tymi nazwami? Jak dobrze znasz przysmaki regionalnej kuchni?

1. Fafernuchy najdziwniejszą nazwą lokalnej potrawy

Fafernuchy to kurpiowskie ciasteczka korzenne, które wyglądem przypominają kopytka. W ich skład oprócz mąki (pszennej i żytniej) i drożdży wchodzi także tarta marchew. Fafernuchy robi się na początku nowego roku i według legendy mają zapewnić szczęście i dobrobyt domownikom.

Do ich wykonania potrzebujemy:
1 ½ kg mąki pszennej
½ kg mąki żytniej
2 kg marchwi
½ szklanki cukru
5 łyżek miodu
400 g śmietany 12 proc.
3 jajka
10 dkg drożdży
½ szklanki wody
2 łyżki oleju
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu mielonego

Zobacz również

Ponad 36 tysięcy ludzi na derbach Trójmiasta! Byliście na meczu Lechii z Arką?

Ponad 36 tysięcy ludzi na derbach Trójmiasta! Byliście na meczu Lechii z Arką?

Chcesz polecieć w Kosmos? To znów możliwe

Chcesz polecieć w Kosmos? To znów możliwe

Polecamy

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka

Jak grać w Tysiąca? Zobacz zasady i meldunki w popularnej grze karcianej

Jak grać w Tysiąca? Zobacz zasady i meldunki w popularnej grze karcianej

O liście lektur nieczytanych i braku wizji. Ważne rozmowy o podstawie programowej

O liście lektur nieczytanych i braku wizji. Ważne rozmowy o podstawie programowej