Dynia makaronowa, czyli obiad i kolacja bez glutenu z porcją...

    Dynia makaronowa, czyli obiad i kolacja bez glutenu z porcją błonnika

    (JED)

    Express Ilustrowany

    Express Ilustrowany

    Dynia makaronowa, czyli obiad i kolacja bez glutenu z porcją błonnika
    1/2
    przejdź do galerii

    ©Agnieszka Jedlińska

    Trend ograniczający jedzenie mięsa jest już dość silny. Nawet miłośnicy kotletów schabowych i gulaszu starają się od czasu do czasu serwować dania złożone tylko z warzyw. Idealnie nadaje się do tego dynia makaronowa.
    To oryginalne warzywo nie jest jeszcze tak popularne w Polsce jak dynia piżmowa, hokkaido, czy ta olbrzymia znana z rynków i targowisk. Jednak jej zalety potrafią docenić smakosze, którzy po nią sięgnęli.
    Podstawową zaletą dyni makaronowej jest to, że do pieczenia wyjmujemy tylko pestki, a całą dynię (przekrojona np. na pół) wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie miąższ jest upieczony, ale nie ma on konsystencji papki jak w przypadku innych rodzajów tego warzywa, a przybiera postać nitek przypominających spaghetti. To właśnie temu zawdzięcza swoja nazwę. Jest to doskonały zamiennik tradycyjnych makaronów. Wegetarianie mogą ją łączyć z warzywami strączkowymi, a mięsożercy z mięsnymi sosami.

    Zobacz też:W nocy po Piotrkowskiej spacerował... Spiderman

    Czytaj treści premium w Expressie Ilustrowanym Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo