To oryginalne warzywo nie jest jeszcze tak popularne w Polsce jak dynia piżmowa, hokkaido, czy ta olbrzymia znana z rynków i targowisk. Jednak jej zalety potrafią docenić smakosze, którzy po nią sięgnęli.
Podstawową zaletą dyni makaronowej jest to, że do pieczenia wyjmujemy tylko pestki, a całą dynię (przekrojona np. na pół) wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie miąższ jest upieczony, ale nie ma on konsystencji papki jak w przypadku innych rodzajów tego warzywa, a przybiera postać nitek przypominających spaghetti. To właśnie temu zawdzięcza swoja nazwę. Jest to doskonały zamiennik tradycyjnych makaronów. Wegetarianie mogą ją łączyć z warzywami strączkowymi, a mięsożercy z mięsnymi sosami.
Zobacz też:W nocy po Piotrkowskiej spacerował... Spiderman
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji