Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dynia makaronowa, czyli obiad i kolacja bez glutenu z porcją błonnika

(JED)
Agnieszka Jedlińska
Trend ograniczający jedzenie mięsa jest już dość silny. Nawet miłośnicy kotletów schabowych i gulaszu starają się od czasu do czasu serwować dania złożone tylko z warzyw. Idealnie nadaje się do tego dynia makaronowa.

To oryginalne warzywo nie jest jeszcze tak popularne w Polsce jak dynia piżmowa, hokkaido, czy ta olbrzymia znana z rynków i targowisk. Jednak jej zalety potrafią docenić smakosze, którzy po nią sięgnęli.
Podstawową zaletą dyni makaronowej jest to, że do pieczenia wyjmujemy tylko pestki, a całą dynię (przekrojona np. na pół) wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie miąższ jest upieczony, ale nie ma on konsystencji papki jak w przypadku innych rodzajów tego warzywa, a przybiera postać nitek przypominających spaghetti. To właśnie temu zawdzięcza swoja nazwę. Jest to doskonały zamiennik tradycyjnych makaronów. Wegetarianie mogą ją łączyć z warzywami strączkowymi, a mięsożercy z mięsnymi sosami.

Zobacz też:W nocy po Piotrkowskiej spacerował... Spiderman

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany