MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Delikatne sznycle wieprzowe na rodzinny obiad. Poznaj przepis na soczyste kotlety. Tak dobrych jeszcze nie jadłeś

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy sznycel wieprzowy będzie jeszcze smaczniejszy, gdy rozbite mięso odstawisz w marynacie z maślanki i czosnku.
Domowy sznycel wieprzowy będzie jeszcze smaczniejszy, gdy rozbite mięso odstawisz w marynacie z maślanki i czosnku. 123rf.com/voltan1/zdjęcie ilustracyjne
Klasyczne sznycle wiedeńskie smaży się z cielęciny. Jednak warto odejść od tego klasycznego przepisu i nieco uszlachetnić tradycyjne kotlety schabowe. Właściwie przyrządzone mają złocistą panierkę, soczyste mięso i pięknie pachną przyprawami. Mam dla ciebie przepis na wyśmienite sznycle wieprzowe dla całej rodziny.

W skrócie

Sznycle wieprzowe to klasyczne danie, które zawsze cieszy się popularnością. Dzięki naszym wskazówkom i przepisowi, przygotowanie ich stanie się proste i bardzo satysfakcjonujące. Pamiętaj o wyborze dobrego mięsa, odpowiedniej panierce i właściwej temperaturze smażenia, a twoje sznycle będą zawsze soczyste i chrupiące.

Sznycle wieprzowe – przepis na prosty obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe każdy po 150 g,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki mielonego suszonego czosnku,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • cytryna do podania.

Jak zrobić sznycle wieprzowe?

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety schabowe rozłóż na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Od góry przełóż pergaminem i rozbij na cienkie plastry przy pomocy tłuczka do mięsa na równą grubość.
  2. Rozbite sznycle wieprzowe przypraw z obu stron solą i pieprzem.
  3. W trzech talerzach umieść kolejno mąkę pszenną, rozmieszane jajka z mlekiem oraz bułkę tartą.
  4. Do bułki tartej dodaj słodką paprykę, czosnek i gałkę muszkatołową.
  5. Każdego sznycla wieprzowego obtocz w mące pszennej, zanurz w rozmieszanym jajku i obtocz w przyprawionej bułce tartej.
  6. Rozgrzej olej na patelni o grubym dnie na średniej mocy palnika. Sznycle wieprzowe smaż z obu stron przez 3 minuty na oleju rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza. Mają być rumiane, a w środku soczyste.
  7. Usmażone sznycle wieprzowe odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
  8. Gotowe sznycle wieprzowe możesz podawać z plastrem cytryny i oprószone posiekaną natką pietruszki.

Może cię także zainteresować:

Sposób podania sznycli wieprzowych

Dobre sznycle wieprzowe możesz podawać z domowym purée ziemniaczanym, frytkami lub surówką z młodej kapusty z koperkiem. Do sznycli wieprzowych świetnie pasuje sos pieczeniowy lub mizeria. W każdej z tych wersji będzie to smaczne i sycące danie obiadowe. Ta przygotowane sznycle wieprzowe możesz też podać z uduszonymi pieczarkami lub sosem z grzybów leśnych.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Delikatne sznycle wieprzowe na rodzinny obiad. Poznaj przepis na soczyste kotlety. Tak dobrych jeszcze nie jadłeś - Strona Kuchni

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany