Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania z ziemniaka. Kuchenne pomysły i porady. ZIEMNIAKI PIECZONE

ei24
ZIEMNIAKI PIECZONE. ZIEMNIAKI W PIEKARNIKU. ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA Przepisy na ziemniaki.

ZIEMNIAKI PRZEPISY. ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA.

Na wiele sposobów

Pieczone, duszone, gotowane. Z ziołami i sosami. Jako część dania głównego lub niezbędny składnik danej potrawy.
Ziemniaki nie od dzisiaj królują w naszych kuchniach, będąc podstawą wielu dań.

PRZEPIS NA ZIEMNIAKI

Rolada z ziemniaków ze szpinakiem

Składniki:
1 kg ziemniaków gotowanych, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 400 g szpinaku mrożonego (może być świeży), 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, sól i pieprz świeżo mielony, folia spożywcza do zawinięcia rolady.

Przygotowanie: Na patelnię włożyć masło, dodać szpinak i podsmażać na wolnym ogniu. Gdy szpinak będzie odmrożony, dodać pokrojony drobniutko czosnek, przyprawić solą i pieprzem świeżo mielonym. Odstawić do przestygnięcia. Ziemniaki przekręcić przez maszynkę do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wyłożyć je na stolnicę, dodać mąkę, jajko i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować je na foli spożywczej równomiernie o grubości 1 cm, zostawiając po około 2 cm od brzegu foli. Na rozwałkowane ciasto rozłożyć przestudzony szpinak. Należy delikatnie zwinąć roladę i owinąć ją folią, zawiązując oba końce folii. Tak przygotowaną roladę gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez około 15 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu, wykładamy na półmisek, delikatnie rozwijając z folii. Kroimy w grube plastry. Podajemy na gorąco, jak i na zimno.

ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA

Kulki ziemniaczane z serem

Składniki: 4 ziemniaki, 25 dag twarogu, jajko, 3/4 szklanki mąki, drobny szczypiorek, sól

Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Szczypiorek posiekać. Ostudzone ziemniaki zmielić z twarogiem. Dodać jajko, mąkę, szczypiorek i zagnieść. Z ciasta formować kulki. Wkładać je do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać polane masłem lub mięsnym sosem.

Pączki z ziemniaków

Składniki : 1 kg ziemniaków, 1 kg mąki tortowej, 1 kostka margaryny, jajka - jedno całe i 4 żółtka, 10 dag drożdży, 2 łyżki spirytusu i pół szklanki cukru. Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki zmielić, póki ciepłe posypać rozkruszoną margaryną i drożdżami, dodać cukier i jajka, posypać mąką i wyrobić ciasto. Pączki wyciskać literatką i odstawić je na pół godziny do wyrośnięcia. Smażyć w głębokim oleju. Z podanych produktów wychodzi ok. 60 pączków.

Ziemniaki z masłem czosnkowym

Składniki: ziemniaki ugotowane w mundurkach, masło, czosnek

Przygotowanie: Każdego ziemniaka naciąć i włożyć do niego masło z czosnkiem. Następnie zawinąć w folię aluminiową i położyć na grillu.

ZIEMNIAKI PIECZONE W PIEKARNIKU

Pogoda na poniedziałek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany