MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Cukier coraz tańszy! Kosztuje nawet poniżej 2 zł za kilogram

(mj)
Jarosław Ziarek
Kilogram cukru można kupić w niektórych łódzkich hipermarketach za mniej niż 2 złote – w jednej z sieci w promocji kosztuje 1,89 zł. Cieszą się łodzianie, którzy teraz robią przetwory na zimę i biorą nawet po 10 – 20 kg.

– Jest mi niezbędny do konfitur, dżemów, kompotów – mówi pani Teresa, emerytka. – Teraz robię przetwory z truskawek, ale lada moment pojawią się wiśnie, później śliwki – dużo cukru będzie potrzeba.

Przepis na pizzę...bez piekarnika-FILM

Ceny spadły zdecydowanie, jeszcze przed rokiem płaciliśmy za kilogram ponad 3 zł. Obecne notowania są najniższe od 3,5 roku. Ma na to wpływ ogólny światowy bilans cukru. Już czwarty sezon mamy do czynienia z nadwyżką produkcji w porównaniu do popytu.
Eksperci przewidują, że w 2014 roku rynek cukru będzie przechodzić powoli do zrównoważonego bilansu. Pod koniec tego roku mogą pojawiać się małe wzrosty cen.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany