Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Coś dla fanów slow food. Kiszone cytryny i pieczone buraczki z twarożkiem [PRZEPISY]

(LB)
Przekąski z pieczonym burakiem i serkiem to uczta również dla oczu.
Przekąski z pieczonym burakiem i serkiem to uczta również dla oczu. mat. prasowe
Delektowanie się nie tylko smakiem potraw, ale także ich przygotowaniem oraz wyglądem na talerzu to jedno z haseł ruchu slow food. Oto kilka podpowiedzi, jak urozmaicić przekąski.

Kiszone cytryny

Procesowi kiszenia możemy poddać prawie każde warzywo. Kiszone pomidory koktajlowe to ciekawa alternatywa dla znanych wszystkim ogórków. Do tego warto dodać kiszone cytryny, które na początku przekrawamy na ćwiartki i nacieramy solą, a następnie zalewamy wodą. Czas oczekiwania na takie przysmaki to minimum 3 tygodnie.

Pełnoziarniste pieczywo

Kanapki postrzegane są jako szybkie danie, ale można im poświęcić odrobinę więcej uwagi. Niech ich podstawą będzie pełnoziarniste pieczywo.

Układamy na nim buraki pieczone przez godzinę w piekarniku, doprawiony bazylią twarożek, na dwie godziny wstawiony do zamrażarki lub łosoś marynowany 3 dni w musztardzie i koperku.

Jasne, przejrzyste talerze, kontrastowe łączenie kolorów oraz dekoracje z fig, karczochów lub zmyślnie wyciętego sera pozwolą stworzyć kanapki inne niż wszystkie.

ZOBACZ TEŻ FILM Podejrzany o odcięcie głowy konkubinie już po przesłuchaniu. "Nie pamięta, jak doszło do zdarzenia" (autor)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany