Zwyczaj sięga VIII wieku, ale u nas znany jest od wieku XIV. Wówczas to kapłani odwiedzali domy i święcili całe suto zastawione stoły. Później święcenie przeniesiono do kościołów, a produkty ze stołów w niewielkich ilościach trafiły do koszyków.
Koszyk powinien być wiklinowy, wyłożony białą serwetką i przystrojony gałazkami bukszpanu.
Zwyczaj sięga VIII wieku, ale u nas znany jest od wieku XIV. Wówczas to kapłani odwiedzali domy i święcili całe suto zastawione stoły. Później święcenie przeniesiono do kościołów, a produkty ze stołów w niewielkich ilościach trafiły do koszyków.
Koszyk powinien być wiklinowy, wyłożony białą serwetką i przystrojony gałazkami bukszpanu.
Jajko natomiast to znak początku nowego życia i odrodzenia. Dzielenie się nim służy umacnianiu więzi rodzinnych.
W koszyku nie może zabraknąć chleba, który oznacza Ciało Chrystusa, który sam powiedział o sobie: „ja jestem chlebem życia” i uobecnia się w Eucharystii. To też powszedni pokarm człowieka, symbol pomyślności, dostatku, sytości.