Ciasta świąteczne. Ewa Wachowicz i Magda Gessler poleca. Przepisy. Ciasta na wigilię i święta 2020. Z bakaliami i z makiem 24.12.20

(ww) (LS)
Łatwe przepisy na świąteczne ciasta na Boże Narodzenie 2020
Łatwe przepisy na świąteczne ciasta na Boże Narodzenie 2020 CIASTA NA BOŻE NARODZENIE
Ciasta świąteczne. Ewa Wachowicz i Magda Gessler poleca. Przepisy. Ciasta na wigilię i święta 2020. Z bakaliami i z makiem Boże Narodzenie nie może obejść się bez smakołyków jakimi bez wątpienia są ciasta. Jest kilka żelaznych pozycji, które powinny się znaleźć w menu świątecznym. W BOŻE NARODZENIE na stole powinny znaleźć się np. serniki, mogą być ze śliwkami, może miodownik, jeśli ktoś lubi to mogą to być pierniki. Poniżej kilka propozycji na ciasta na Boże Narodzenie, tradycyjne i takie bardziej popularne z przepisu Magdy Gessler i Ewy Wachowicz

Ciasta świąteczne od Magdy Gessler

Przepis na sernik królewski od Magdy Gessler (za onet.pl)

Sernik królewski. Przepis pochodzi z jej książki "Smaczna Polska".

Składniki na sernik krakowski

Ciasto:
[lista]
[*]20 dag masła
[*]30 dag mąki
[*]10 dag cukru pudru
[*]2 żółtka
[*]szczypta soli

[*]80 dag wiejskiego twarogu
[*]4 jajka
[*]20 dag cukru pudru
[*]10 dag masła
[*]½ szklanki śmietany
[*]2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
[*]5 dag rodzynków
[*]5 dag smażonej skórki pomarańczowej
[*]sok z ½ cytryny
Przygotowanie

Spód:
Należy zacząć od posiekania zimnego masła z mąką, cukrem i solą. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i dać do lodówki na min. pół godziny. Potem odjąć 2/3 ciasta i wyłożyć spód blaszki. Nakłuć widelcem i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Wyjąć i lekko ostudzić.

Masa serowa:
Ser należy dokładnie przepuścić przez maszynkę (min. 3 razy). Oddzielić żółtka od białek, by później żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodając po trochu sera i masła. Na końcu dodać śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny. Wszystko należy dobrze utrzeć. Gdy masa jest gładziutka, ubijamy białka na pianę i stopniowo, delikatnie mieszając, dodajemy ją do masy serowej. Na końcu dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Wylać masę na podpieczony spód.

Ozdabianie:
Pozostałą część ciasta rozwałkować i wyciąć paski o średnicy 1 cm. Ułożyć je na masie serowej w kratkę. Następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem. Na końcu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec dobrą godzinkę. Ważne by nie używać termoobiegu. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i czekamy, aż ciasto ostygnie w nim - nie wyjmujemy go.

Łatwe CIASTA na wigilię, ciasta na święta od Ewy Wachowicz

Sernik bez pieczenia wg Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 160 g - herbatników maślanych
  • 2 łyżki - kakao
  • 100 g - masła
  • melisa cytrynowa
  • 600 g - sera białego
  • 50 g - cukru pudru
  • 1 łyżeczka - ekstraktu waniliowego
  • 400 ml - mleczka kokosowego
  • 2 łyżki - żelatyny
  • 1 - mango
  • 1 - galaretka cytrynowa

Wykonanie
Ciasteczka pokruszyć do miski. Rozgnieść drewnianym tłuczkiem do ziemniaków. Wsypać kakao i wymieszać. Wlać roztopione masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy (średnica 18-20 cm). Ubić. Schłodzić w lodówce.

Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Posłodzić, uperfumować ekstraktem waniliowym, wlać mleczko kokosowe i zmiksować.

Dodać wystudzoną żelatynę (wcześniej rozpuścić ją w 1/3 szklanki wrzątku). Ponownie zmiksować i przelać na herbatnikowy spód w tortownicy. Wstawić do lodówki.

Z mango wyciąć pestkę. Owoc obrać, pokroić i wrzucić do blendera. Wlać tężejącą galaretkę (wcześniej rozpuścić ją w 300 ml wrzątku) i zmiksować. Przelać na schłodzony sernik. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować melisą cytrynową.

Makowiec drożdżowy - szybki przepis, który zawsze się udaje

Składniki:
Masa makowa:

  • 25 dkg suchego maku
  • 3 łyżki śmietany 36 proc.
  • 2-4 łyżki miodu
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 50-80 g migdałów blanszowanych całych lub płatków migdałowych
  • 6-8 łyżek bakalii - np.: rodzynki i morele oraz/lub kandyzowana skórka pomarańczowa
  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 100 g (6-7 łyżek) cukru
  • 4 jaja
  • 50 g drożdży
  • 2/3 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • opakowanie cukru waniliowego albo 1 aromat waniliowy lub laska wanilii
    Lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Mak zalej wrzącym mlekiem, odstaw nawet na całą noc. Następnie gotuj na małym ogniu 15 minut. Odsącz na sicie i zmiel 3 razy w maszynce ze specjalnym drobnym sitkiem do maku. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw na 10 minut, odsącz. Morele i skórkę pomarańczową posiekaj. Kilka całych migdałów odłóż do dekoracji, resztę posiekaj albo użyj płatków migdałowych. Masło roztop na patelni, dodaj zmielony mak, przesmaż.

Dodaj miód, śmietanę i bakalie, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze 3 minuty. Ostudź. Drożdże pokrusz, wymieszaj z łyżką cukru, łyżką mąki i letnim mlekiem, przykryj, odstaw na 30 min do wyrośnięcia. 2 jajka i 2 żółtka (białek użyjesz do posmarowania ciasta) utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, cukier waniliowy, zaczyn, ostudzone masło i wymieszaj.

Wyrób ciasto, aż będzie odchodziło od ręki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godz., aż podwoi objętość. Wytnij z papieru do pieczenia prostokąty, takie by krótszy bok pasował do rozmiaru foremki. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, każdą krótko wyrób i rozwałkuj na papierze do pieczenia lekko posypanym mąką na grubość ok. 0,5 cm. Każdy placek posmaruj połową masy makowej, zwiń w struclę (od krótszego boku), włóż na papierze do formy. Posmaruj ciasto białkiem i odstaw do wyrośnięcia na 30 min. Piecz 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wystudzone ciasto posmaruj lukrem z cukru pudru rozmieszanego z sokiem z cytryny, posyp migdałami i skórką pomarańczową.

Łatwe przepisy na świąteczne ciasta na Boże Narodzenie 2020

Tradycyjny sernik na zimno
składniki:

  • 4 serki homogenizowane
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żelatyna 50 g
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 puszka brzoskwiń

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy. Odstawiamy następnie aby zmieniła konsystencję. Później moczymy żelatynę w 3/4 szklanki wody zimnej lecz przegotowanej. Dokładnie mieszamy. Dodajemy dwie szklanki gorącej wody i znów mieszamy, aż do momentu aż się lekko wystudzi.
2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy i zostawiamy aby wystygły. Kroimy brzoskwinie w kostkę.
Następnie kroimy w kostkę galaretkę czerwoną. Oczywiście trzeba pamiętać aby trzymać ją w lodówce. Bierzemy 2 serki homogenizowane, wkładamy do wielkiego naczynia, dodajemy cukier puder i waniliowy. Później wrzucamy galaretkę truskawkową i brzoskwinie. Wszystko mieszamy. Tortownica wcześniej powinna zostać wysmarowana masłem. Wylewamy później na nią masę i starannie masujemy aby się ładnie równo ułożyła. Dekorujemy brzoskwiniami i zalewamy wystudzoną galaretką zbrzoskwiń. Wstawiamy do lodówki. Smacznego.

CIASTA na wigilię, świąteczne ciasta

PRZEPIS NA CIASTO Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS - KLIKNIJ

Łatwe przepisy na świąteczne ciasta na Boże Narodzenie 2020

Piernik Przekładany - przepis
składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia 185 g
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jajka 5 szt.
  • przyprawy do piernika 1 łyżeczka
  • kakao 4 łyżki
  • gorzka czekolada 1 opak.
  • syrop rumowy
  • cukier 0,5 szklanki
  • woda 0,5 szklanki
  • rum 3 łyżki

dodatki
śmietana 36% 1 szklanka
gorzka czekolada 3 opak

Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jajka ciągle mieszając. Masę wymieszać mikserem. Dodać proszek do pieczenia, kakao i przyprawy do pierników.
Wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać. ciasto przełożyć do podłużnej brytfanki i piec około godziny lub 80 min w temp. 170 st. C. Wziąć syrop, zagotować wodę z cukrem i przestudzić. Dodać rumu. Ciasto wyjąć z piekarnika, przekroić na trzy blaty i nasączyć syropem. Inne części smarujemy kremem z czekolady. ostatni powidłami ze śliwek. Wszystko trzeba połączyć. Wierzch ciasta posmarować rozpuszczoną czekoladą.

Jesienny sojusznik Polaków. Dynia!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie