Ciasta na weekend. TOP 15 pysznych i sprawdzonych przepisów na domowe słodkości od naszych Czytelników [Przepisy, zdjęcia, opis wykonania]
Pyszne ciasto z płatkami migdałowymi Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki
30 dag maki
20 dag margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
3 żółtka
Dodatkowo
3 białka
szklanka cukru
dżem
migdały
Składniki na masę
1/2 litra mleka
2 cukry waniliowe
3/4 szklanki cukru
2 całe jajka
2 łyżki mąki krupczatki
kostka margaryny
Wykonanie
Margarynę, mąkę z proszkiem, żółtka i śmietanę wymieszać, zarobić ciasto, podzielić na pół. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na dwie blachy. Trzy białka ubić ze szklanką cukru, posmarować oba ciasta dżemem (np. z czarnej porzeczki) i nałożyć ubitą pianę, posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 min. Po upieczeniu przełożyć masą.
Masa. Jajka i cukry ubić, dodać mąkę, wymieszać i wlać na gotujące się mleko, ugotować. Ostudzić, utrzeć margarynę i wcierać po łyżce ugotowanego budyniu.
Przepis Koła Gospodyń z Białki