Glutaminian sodu
To popularny środek dodawany do żywności stosowanym dla wzmocnienia smaku. Zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości. Jego stała obecność w diecie może prowadzić do rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.
Leki
Większość leków jest metabolizowanych przez wątrobę, która odpowiada za procesy detoksykacji. Najczęstszą przyczyną polekowego uszkodzenia wątroby są antybiotyki.
Papierosy
Dym papierosowy odpowiada za co czwarty przypadek raka wątroby. Badania wskazują, że palenie papierosów zwiększa ryzyko rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.
Przetworzone mięso
Spożywanie czerwonego mięsa, zwłaszcza przetworzonego, zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe. Czerwone mięso jest przede wszystkim źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych i zawiera też dużo cholesterolu.