To wykańcza wątrobę. Czy także Twoją? Zobacz koniecznie!
Z każdym rokiem rośnie liczba Polaków ze schorzeniami wątroby. A co najbardziej szkodzi wątrobie, czego unikać? Zobaczcie w galerii.
>>>ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH<<<
Alkohol
odpowiada za metabolizowanie alkoholu to oznacza, że jest szczególnie podatna na uszkodzenia przez tę substancję.
Cukier
Przy nadmiernym spożyciu cukrów rośnie stężenie insuliny we krwi, a wysoki poziom tego hormonu powoduje odkładanie tłuszczu w wątrobie. Dochodzi do rozwoju stanu zapalnego. Spożywanie cukru w nadmiarze może przyczynić się do niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.
Fast food
Frytki, hamburgery czy kebaby nie są przyjacielem naszej wątroby. Dostarczają organizmowi potężnej dawki nasyconych kwasów tłuszczowych, cukru i soli. Ich jedzenie prowadzi do nadwagi i otyłości, a te są główną przyczyną niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.