6 z 8
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Najważniejsza podczas opalania jest woda, która odpowiada za...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ce/9a/628b7a5627e0e_o_large.jpg)
fot. BrianAJackson/Getty Images
Chcesz się szybko opalić? Sięgnij po te produkty i ciesz się złocistą opalenizną. Dzięki diecie możesz wzmocnić brązowy odcień skóry
Woda
Najważniejsza podczas opalania jest woda, która odpowiada za schładzanie organizmu i właściwe nawilżenie skóry. Jej niedobór sprawia, że staje się ona sucha oraz podatna na podrażnienia. Dodatkowo podczas opalania dochodzi do zwiększonej ucieczki wody wraz z potem. Minimalna dobowa ilość płynów dla kobiet powinna wynosić ok. 2,8 litra, a dla mężczyzn – ok. 3,8 litra. Można też wprowadzić do jadłospisu owoce, które stanowią doskonałe źródło wody, jak również witamin i związków mineralnych.
Jakie owoce i warzywa zawierają znaczne ilości wody? Są to przede wszystkim:
• ogórki,
• pomidory,
• arbuz,
• truskawki,
• grejpfruty,
• pomarańcze,
• mandarynki.