5/39
- Na rynku hurtowym ceny mięsa – wieprzowiny czy drobiu – wręcz się obniżyły, co związane było ze zmniejszonym popytem – zauważa Zygmunt Śmiechowicz, przedsiębiorca branży mięsnej. - Nieczynne były przedszkola, szkoły, restauracje, hotele. Również w sklepach ceny tych mięs nie są wysokie, choć rynek detaliczny rządzi się swoimi prawami. Na pewno natomiast o ok. 10 procent wyższe są ceny wyrobów gotowych – wędlin, kiełbas.
>>>
.
6/39
Widać to w sklepowych ladach. Za szynkę wieprzową trzeba dziś zapłacić 34-36 złotych za kilogram, a nie dziwią też ceny powyżej 40 złotych za kilogram. Cena suchej kiełbasy krakowskiej lub myśliwskiej sięga 50 złotych za kilogram. Kiełbasa wiejska kosztuje 20-22 złote za kilogram.
>>>
7/39
8/39