1/11
Buraki słusznie są nazywane polskim superfood. Kryją w sobie...

Buraki słusznie są nazywane polskim superfood. Kryją w sobie niezwykłe właściwości.

2/11
Chłodnik nieco inny niż wszystkie Agnieszki Delkowskiej...
fot. Paweł Epler

Chłodnik nieco inny niż wszystkie Agnieszki Delkowskiej

Składniki

3 pęczki botwiny
opakowanie jogurtu naturalnego bądź kefiru
2 łyżki śmietany
ocet balsamiczny
łyżeczka chrzanu
cukier brązowy
ogórek
rzodkiewki
czerwona cebula
miód
koperek, majeranek
szczypiorek
jajka na twardo

Wykonanie
Liście botwiny oraz buraczki posiekać (buraków nie obierać, tylko je porządnie umyć), kilka zostawić do pieczenia. Posiekane liście i buraki włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać sól i cukier (po łyżeczce), ugotować; jak zaczną się gotować, dodać łyżkę octu balsamicznego i ugotować do miękkości. Wystudzić.
Odłożone buraki pokroić na cząstki, obtoczyć je w miodzie, majeranku, soli, cukrze i odrobinie octu balsamicznego. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, do miękkości.
Ostudzoną i ugotowaną botwinę zblendować z jogurtem i śmietaną oraz chrzanem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Jeśli za mało kwaśne, dodać kilka kropel cytryny. Jeśli za bardzo kwaśne – kilka kropel miodu. Ogórka, rzodkiewki, szczypiorek i koperek pokroić najdrobniej jak się da. Wymieszać w osobnej misce i doprawić. Wyłożyć na talerz, dolać chłodnik i podawać z jajkiem i pieczonym burakiem.

3/11
Barszcz czerwony bez zakwasu Marii Buraczek...
fot. 123 rf

Barszcz czerwony bez zakwasu Marii Buraczek

Składniki

2 kg buraków
20 dag marchewki
20 dag selera
10 dag pietruszki
2 cebule
5 dużych jabłek
5 ząbków czosnku (nieobieranego )
5 liści laurowych
łyżka majeranku
łyżka kminku
łyżka octu
10 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki cukru
łyżeczka pieprzu mielonego
sól, wegeta (do smaku)
2,5 l wody

Wykonanie
Buraki pokroić w plastry, dodać wszystkie składniki i wrzucić do większego garnka. Zalać wodą, ugotować. Pod koniec gotowania dodać ocet i nieobrane jabłka pokrojone w ćwiartki.
Zagotować. Odstawić do następnego dnia. Przecedzić i doprawić według własnego smaku.

4/11
Krem z pieczonego buraka z serkiem mascarpone Violetty...
fot. Violetta Grzelka

Krem z pieczonego buraka z serkiem mascarpone Violetty Grzelki

Składniki 

6 średnich buraków 
1-2 ziemniaki 
1 korzeń pietruszki 
1/4 selera 
1 cebula 
1/2 pora  
3-4 ząbki czosnku 
3-4 łyżki stołowe serka mascarpone 
Świeża kolendra, koperek lub natka pietruszki 
1-2 łyżki stołowe oliwy, sól, pieprz, chili 
2-3 łyżki stołowe prażonych płatków migdałów 
 
Wykonanie

Buraki umyć dokładnie i zawinąć w folię aluminiową. Upiec do miękkości w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas pieczenia buraków zależy od ich wielkości i wynosi od 40 do 60 minut. Pozostałe warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać ok. 1.5 l wrzątku i w międzyczasie ugotować bulion warzywny. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Upieczone i przestudzone buraki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do ugotowanego bulionu. Całość zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Pod koniec miksowania dodać oliwę i serek mascarpone. W razie potrzeby całość rozcieńczyć wrzątkiem i doprawić dodatkowo do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i chili. Na koniec ostrożnie podgrzać, aby krem nie stracił koloru. 
 
Podawać w miseczkach gorący, posypany prażonymi płatkami migdałów i posiekaną zieleniną. Krem z pieczonego buraka świetnie się komponuje smakowo ze świeżą kolendrą lub koperkiem.
W wersji mniej dietetycznej dobrze smakuje również z groszkiem ptysiowym lub domowymi grzankami ziołowymi, na przykład czosnkowo-tymiankowymi. Serek mascarpone może być również zastąpiony śmietanką 30%, serkiem feta lub jogurtem naturalnym.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Radość Wisły, smutek Pogoni. Dekoracja po finale Pucharu Polski

Radość Wisły, smutek Pogoni. Dekoracja po finale Pucharu Polski

ŁKS Commercecon już bez Valentiny Diouf

ŁKS Commercecon już bez Valentiny Diouf

Pierwsza oprawa kibiców Wisły Kraków na finale Pucharu Polski

Pierwsza oprawa kibiców Wisły Kraków na finale Pucharu Polski

Zobacz również

Wisła Kraków zdobyła Puchar Polski! Drużyna z 1 ligi w europejskich pucharach

Wisła Kraków zdobyła Puchar Polski! Drużyna z 1 ligi w europejskich pucharach

Łodzianie nieśli ul. Piotrkowską 123-metrową flagę państwową. Obchodzili jej święto

Łodzianie nieśli ul. Piotrkowską 123-metrową flagę państwową. Obchodzili jej święto