Te święta Bożego Narodzenia będą niezwykłe pod wieloma względami. W naszych domach przy stole zasiądzie zdecydowanie mniej gości niż bywało to zazwyczaj.
Stół wigilijny i świąteczny dla kameralnego grona można zaaranżować na wiele sposobów, przestrzegając naturalnie podstawowych zasad. Możemy dzięki temu wyczarować niezapomniany nastrój. Stwórzmy ucztę nie tylko dla podniebienia, ale i dla naszych oczu.
- Tegoroczne trendy w nakryciach stołów świątecznych to dotknięcie tematu natury i ekologii pod każdym względem m.in. kolorystki, elementów dekoracji czy nawet doboru zastawy stołowej – mówi Edyta Cieślak-Kudła, nauczycielka przedmiotów zawodowych w łódzkim „Gastronomiku”. - Odchodzi się od ostrych barw i błyszczących dekoracji, wykorzystuje się naturalne materiały do stroików świątecznych, stawia się na kolorystkę kojarzącą się z naturą i planetą Ziemią, ale również na wykorzystanie ciekawych materiałów do produkcji bielizny stołowej jak np. juta.
Na uroczystych stołach najpewniej królować będą obrusy białe - choć widzimy od tego odstępstwo. Pośrodku ustawimy dekorację – stroik bożonarodzeniowy ze świecą, pachnącymi gałązkami choinki. Trzeba do dobrać tak, by nie zasłaniał osoby siedzącej naprzeciwko ani też nie ograniczał dostępu do dań i napojów. Aby stół nie był przeładowany musimy pamiętać o maksymalnych ilościach jednorazowo wykładanych elementów nakrycia i szkła. Wykładamy nie więcej niż 4 sztuki sztućców po prawej stronie talerza, 3 sztuki sztućców po lewej stronie talerza, 2 sztuki sztućców deserowych powyżej talerza oraz 4 sztuki szkła u góry po prawej. Uzupełnieniem każdego nakrycia jest serweta - najlepiej płócienna, ewentualnie flizelinowa lub papierowa, którą należy umieścić z lewej strony nakrycia.