W skrócie
Taste Atlas to kompendium wiedzy na temat kuchni świata. Stronę stworzył chorwacki dziennikarz Matija Babić w 2018 roku. Autor wraz z czytelnikami tworzy rankingi porządkujące w jednym miejscu potrawy, restauracje i kuchnie świata. Między innymi pochylono się nad najpopularniejszymi potrawami kuchni francuskiej. Do oglądania meczu Polska-Francja w ramach mundialu 2022 zachęcamy do przyrządzenia polskich i francuskich przekąsek, np. bagietki z serem brie.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć najpopularniejsze dania z Francji według Taste Atlas
TOP 10 najpopularniejszych dań z Francji
- Ratatouille – prowansalskie danie z warzyw na bazie cukinii, bakłażana, papryki, pomidorów i czosnku. Ratatouille może być jedzony jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa, np. pieczonego kurczaka.
- Crème brûlée – tradycyjny deser z kremu przypominającego budyń waniliowy z charakterystyczną skorupką karmelizowanego cukru. Oryginalną nazwę można tłumaczyć jako „przypalony krem”.
- Soufflé – suflet to jajeczny deser o delikatnej konsystencji. Lekkości nadają ubite białka, które napowietrzają jajeczną bazę. Suflety można podawać na słodko jako deser lub na wytrawnie w ramach kolacji. Najpopularniejszy jest suflet czekoladowy lub suflet serowy.
- Foie gras – rodzaj pasztetu przygotowanego z otłuszczonej wątroby gęsi lub kaczek. Delikatna przystawka uważana jest za kontrowersyjną z racji karmienia zwierząt rurką na siłę, aby szybciej utyły. Foie gras najczęściej podawane jest z kromką bagietki i kieliszkiem białego wina.
- Bisque – wyrazista w smaku kremowa zupa z owocami morza, śmietanki i odrobiną koniaku. Nazwa prawdopodobnie odnosi się do słów bis cuits oznaczający dwukrotne gotowanie. Współcześnie bisque najczęściej gotuje się z homara i krewetek.
- Éclair – ciasto parzone przełożone śmietankowym kremem i oblane polewą czekoladową to jeden z klasycznych deserów kuchni francuskiej. Współcześnie eklery spotyka się w wielu wersjach, np. oblane różową czekoladą.
- Makaroniki – bezowe ciastka nadziewane słodkim ganache. Delikatne wypieki o pastelowym kolorze uważane są za dowód artystycznego kunsztu cukiernika. Makaroniki są najpopularniejszymi ciastkami w Paryżu.
- Baguette – najbardziej charakterystyczny wypiek pochodzący z Francji. W 2022 roku wpisany na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Podłużne pieczywo z chrupiącą skórką i miękkim miąższem to symbol prostoty i zarazem umiejętności piekarza.
- Quiche – wyjątkowy przysmak składający się z ciasta kruchego lub francuskiego wypełnionego masą z jajek, śmietany, serów, grzybów lub warzyw. Quiche serwowany jest na ciepło lub na zimno z sałatką.
- Croissant – rogaliki z ciasta półfrancuskiego w kształcie półksiężyca. Maślane ciasto jest lekkie w środku i znakomicie smakuje do filiżanki czarnej kawy. Obecnie croissant nadziewany jest kremem pistacjowym, czekoladą lub konfiturą, np. malinową. O poranku do najlepszych francuskich piekarni (boulangeries) potrafią ustawiać się kolejki po kilka śniadaniowych rogali.
Francuskie sery
Trudno wyobrazić sobie francuską kuchnię bez serów. Dojrzewające i pleśniowe sery są kulinarną dumą. Prezydent Charles de Gaulle określił Francję krajem 300 serów. Jednak smakosze serów doliczyli się ich ponad 1000. Wliczane są w to różne gatunki serów i ich wersje smakowe. Wśród nich można wybrać swój ulubiony zestaw do deski serów. Na przykład można podać camembert, roquefort i comté z bagietką, konfiturą z czereśni i winogronami.
Zobacz także: Wołowina po burgundzku z serialu „Emily w Paryżu”. Przepis na boeuf bourguignon na obiad. Sprawdź, jak zrobić sycącą potrawę
Jakie są dania kuchni francuskiej?
Kuchnia francuska to także kolebka cienkich naleśników crêpes. Małą ilość ciasta dokładnie rozprowadza się na patelni, a następnie przekłada świeżym masłem, konfiturą pomarańczową, dżemem, rozpuszczoną czekoladą, świeżymi owocami lub ubitą śmietaną. Innym rodzajem naleśników są galettes wykonane z mąki gryczanej i faszerowane wytrawnymi składnikami, np.:
- smażonymi grzybami,
- sadzonym jajkiem,
- obsmażonym bekonem.
Z kuchni francuskiej wywodzą się też palmiery, czyli ciastka z ciasta francuskiego obsypane cukrem kryształem. Spotykane są też wersje z nadzieniem cynamonowym. Ich forma kojarzy się z uchem świni lub liśćmi palmy.
Ser i ziemniaki według Francuzów
Wbrew pozorom kuchnia francuska ma wiele prostych dań na bazie ziemniaków. Na przykład klasyczna zapiekanka gratin dauphinois składa się z ziemniaków, boczku, śmietanki i startego żółtego sera. Innym kremowym daniem jest aligot, czyli purée ziemniaczane doprawione startym ząbkiem czosnku, śmietanką i roztopionym żółtym serem tomme. Danie jest wysokokaloryczne, jednak smakuje wyjątkowo w zimowe wieczory z kawałkami pieczonej kiełbasy. Ziemniaki są także składnikiem pożywnej sałatki nicejskiej, która nadaje się na lunch.
Źródło:
- 10 Most Popular French Dishes - Taste Atlas
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 B2, 600 W, biały
Opis produktu do mieszania, ubijania i zagniatania…
kup teraz

SILVERCREST Elektryczna maszynka do makaronu SPM 220 A1, 220 W
SILVERCREST® Elektryczna maszynka do makaronu SPM …
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny czerwony SKMW 900 A1
SILVERCREST Robot kuchenny czerwony SKMW 900 A1Opi…
kup teraz

SILVERCREST Profesjonalny robot kuchenny z blenderem kielichowym,...
SILVERCREST Profesjonalny robot kuchenny z blender…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 550 B3, 550 W
SILVERCREST® Robot kuchenny planetarny SKM 550 B3,…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 B2, 600 W, różowy
Opis produktu do zagniatania, mieszania i ubijania…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny z wbudowaną wagą i blenderem...
SILVERCREST® Robot kuchenny z wbudowaną wagą i ble…
kup teraz

SILVERCREST Profesjonalny robot planetarny z blenderem kielichowym,...
Opis produktu Silvercrest Kitchen Tools profesjona…
kup teraz

SILVERCREST Wielofunkcyjny robot kuchenny SFPM 600 A1, 1,2 l, 600 W
SILVERCREST® Wielofunkcyjny robot kuchenny SFPM 60…
kup teraz

Robot kuchenny KM 250, do cięcia i szatkowania
Robot kuchenny KM 250, do cięcia i szatkowaniaOpis…
kup teraz

SILVERCREST Automat do pieczenia chleba 850 W
Opis produktu automat do wypieku chleba z 16 progr…
kup teraz

SILVERCREST Przystawka sokownika parowego do robota Monsieur Cuisine
SILVERCREST Przystawka sokownika parowego do robot…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 C2, 600 W turkusowy
SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 C2, …
kup teraz

ERNESTO Foremki ceramiczne do robota Monsieur Cuisine, 6 szt.
ERNESTO Foremki ceramiczne do robota Monsieur Cuis…

Ariete Moderna 1589/02 z misą z pokrywką - 1600W - misa 5,5l
Bezpieczeństwo:zabezpieczenie przed przegrzaniem;D…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny SKM 550, 550 W
Opis produktu do miksowania, ścierania, tarcia, kr…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym