Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
362 materiały
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Najlepsze ciasta i desery z makiem w roli głównej. Nie tylko makowiec i kutia
Świąteczna kutia czy makowiec to tradycyjne słodkości, które pojawiają się na wigilijnym stole. Nie bez przyczyny, bo mak ma w polskiej tradycji wymiar...
Świąteczna szynka z goździkami. Mięso tak delikatne, że rozpływa się w ustach
Naszpikowana goździkami, marynowana w winnej zalewie szynka, to jeden z klasycznych przepisów na świąteczną pieczeń. Długo pieczone mięso jest delikatne i...
Najlepsze wigilijne smaki z różnych regionów Polski. Znasz te świąteczne potrawy?
Polska wigilia to nie tylko barszcz, makowiec czy pierogi z kapustą i grzybami. W niektórych regionach kraju dawniej królowały potrawy, o których wielu z nas...
Najlepsze pieczenie na świąteczny obiad. Wystarczy wcześniej zamarynować i upiec
Świąteczna pieczeń to potrawa, którą podajemy w pierwszy lub drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. Zazwyczaj na naszych stołach króluje pieczony schab lub...
Puszysty kogel-mogel z owocami. Zapiekana wersja przysmaku z dzieciństwa
Słodki, puszysty kogel-mogel to przysmak, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Wersja zapiekana jest znacznie bezpieczniejsza, bo nie musimy spożywać...
Wilgotny i pyszny. Najprostszy tort makowy na świecie. Z gotowej masy i bakalii
Tort makowy z tego przepisu robi się tak łatwo i szybko, że można go przygotować na ostatnią chwilę przed wigilią. Wystarczy połączyć ze sobą gotową masę...
Delikatne ciasto i niebiańskie nadzienie! Zaskocz rodzinę pierogami sernikowymi
Delikatne ciasto oraz gładka masa sernikowa z rodzynkami sprawiają, że pierogi mogą śmiało powalczyć o miano deseru. Są doskonałą propozycją na kolację lub...
Świąteczna beza Pavlova zachwyci gości w te święta. Ta bez zawsze się udaje!
Kilka białek, łatwy do zrobienia krem i szybka konfitura to trzy elementy, które wystarczą do zrobienia naprawdę zjawiskowej bezy Pavlowej na święta. Wbrew...
Gwiazda makowa z ciasta drożdżowego. Ozdoba świątecznego stołu, którą zjesz z ochotą
Makowa gwiazda z ciasta drożdżowego prezentuje się zjawiskowo i niewątpliwie będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Wygląda na czasochłonną i skomplikowaną w...
Grzanki z patelni - poprawiające dzień. Rozpływające się jajko to niebo w gębie!
W ponury dzień nie ma nic lepszego niż ciepłe grzanki z rozpływającym się jajkiem, roztopionym serem i odrobiną domowego sosu spicy mayo. Wystarczy kilka...