W wigilijnym dniu w szpitalu im. Kopernika firma cateringowa dostarczająca posiłki do tej placówki zaserwuje na obiad i kolację (w zależności od rodzaju diety) m.in. barszcz czerwony, rybę pieczoną, śledzie, pierogi z kapustą i grzybami oraz kapustę z grochem. Na deser pacjenci będą mieli podany makowiec, kompot z suszu lub mandarynki.
- W dni świąteczne na talerzach znajdzie się m.in. na pierwsze danie rosół z makaronem, a na drugie kotlet schabowy lub udziec pieczony i kapusta zasmażana – informuje Julia Ścigała z biura prasowego szpitala im. M. Kopernika. - Na deser przygotowany zostanie piernik i mandarynki. Natomiast na śniadanie i kolację będzie m.in. szynka lub polędwica z dodatkiem żurawiny do mięs.
Tradycją w szpitalu ICZMP jest „mała wigilijna kolacja” dla pacjentów. Tego dnia panie kucharki (w firmie cateringowej obsługującej ten szpital) przygotowują śledzia z cebulką, pierogi z kapustą i grzybami, kapustę z grochem i makowiec.
W pierwszym dniu świąt pacjenci dostaną na śniadanie m.in. sałatkę jarzynową, a na obiad min. rosół z makaronem, kotlet schabowy i zasmażaną kapustę. Drugiego dnia świąt ma być podany na śniadanie m.in. baleron z chrzanem, a na deser piernik.
Mowa oczywiście o pacjentach, którzy mają dietę podstawową. Każdy szpital ma także osobne menu dla pacjentów na dietach, a tych jest co najmniej kilkanaście.
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Narożna przeszła poważną operację. Latami ukrywała dolegliwości po porodzie
- Dramat Roksany: przyleciała do teściowej WYNAJĘTYM helikopterem! Oszczędza na własny?
- Pazura wziął kolejny ślub poza granicami Polski. Nikt się tego po nim nie spodziewał
- Michał Szpak w prześwitującej spódnicy. Te widoki trudno zapomnieć