Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nowoczesne potrawy wielkanocne - przepisy. Jak zaskoczyć gości na Wielkanoc? Co niezwykłego położyć na wielkanocny słół?

Lila Sayed
Lila Sayed
Oto nowoczesne potrawy wielkanocne. Co nowego położyć na wielkanocny słół? Jeśli chciałbyś/chciałabyś przygotować coś innego, nowoczesnego na święta wielkanocne, to dobrze trafiłeś/trafiłaś. Poniżej prezentujemy przepisy na nowoczesne dania na świąteczny stół.

Oto nowoczesne potrawy wielkanocne

ZOBACZ PRZEPISY

Jajka z pieca w sosie serowym (przepis prezentuje serwis kukbuk.pl)
FARSZ:

  • 6 jajek, szalotka
  • liście bazylii
  • garść natka pietruszki
  • garść liście estragonu
  • 1 łyżka tarty parmezan
  • 1 łyżeczka siekane orzeszki pinii
  • 1 łyżka musztarda
  • sól, pieprz

SOS:

  • 150 ML śmietana kremówka
  • 80 G kremowy ser (np. Boursin)
  • 1 łyżka tarty parmezan

WYKONANIE

Szalotkę obieramy, drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy pod zimną wodą i obieramy. Kroimy je na pół, wyciągamy żółtka i rozdrabniamy je widelcem z posiekanymi: bazylią, pietruszką i estragonem oraz z tartym parmezanem i orzeszkami pinii. Dodajemy musztardę, drugą łyżkę oliwy, podsmażoną szalotkę, sól i pieprz.
Połówki jajek wkładamy do naczynia do zapiekania, dziurki po żółtkach wypełniamy masą jajeczną. Śmietanę mieszamy z kremowym serem i parmezanem. Uzyskanym płynem zalewamy jajka w naczyniu. Posypujemy orzechami pinii i parmezanem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5-10 minut.

Puszysta babka wielkanocna. Łatwy przepis na święta wielkano...

Nowoczesne dania na Wielkanoc 2024

Wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem (przepis ze strony przepisy.pl)
Składniki:

  • 6 jajek przepiórczych
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 świeży ogórek
  • 3 plastry łososia wędzonego
  • rzeżucha do dekoracji

Wykonanie:

Jajka ugotuj na twardo (3 minuty), wystudź i obierz. Następnie przekrój każde z nich wzdłuż na pół.
Ogórka pokrój w grube 2 centymetrowe plastry. Na każdym krążku ułóż małą różyczkę z łososia, następnie połówkę jajka.
Na wierzch każdego koreczka nałóż porcję majonezu. Całość przebij wykałaczką i dodatkowo udekoruj rzeżuchą. Podawaj jako przekąskę.

Co nowoczesnego na wielkanocny stół

Najlepsza sałatka na Wielkanoc 2024... zamiast jarzynowej. G...

Pasztet ze szpinaku z łososiem (przepis pochodzi z portalu Przepisy.pl)
Składniki:

  • 400 gramów łososia
  • 450 gramów szpinaku
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 3 jajka
  • gałka muszkatołowa

Wykonnie

Łososia pokrój w kostkę. Resztę zmiksuj w robocie kuchennym z jajkami, dopraw Przyprawą uniwersalną i gałką muszkatołową. Posiekaj szpinak. Do masy dodawaj szpinak miksując całość. Następnie dodaj łososia pokrojonego w kostkę, śmietanę i delikatnie wymieszaj.Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia (23x12) wysmaruj masłem, wyłóż folią aluminiową. Do formy wyłóż masę, przykryj folią od góry i wstaw do dużej blachy napełnionej zimną woda do 1/3 wysokości. (teryna będzie się piekła w kąpieli wodnej). Całość umieść w piekarniku (150 stopni) i piecz 1 godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu schładzaj w lodówce przez noc.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany