Oto nowoczesne potrawy wielkanocne
Jajka z pieca w sosie serowym (przepis prezentuje serwis kukbuk.pl)
FARSZ:
- 6 jajek, szalotka
- liście bazylii
- garść natka pietruszki
- garść liście estragonu
- 1 łyżka tarty parmezan
- 1 łyżeczka siekane orzeszki pinii
- 1 łyżka musztarda
- sól, pieprz
SOS:
- 150 ML śmietana kremówka
- 80 G kremowy ser (np. Boursin)
- 1 łyżka tarty parmezan
WYKONANIE
Szalotkę obieramy, drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy pod zimną wodą i obieramy. Kroimy je na pół, wyciągamy żółtka i rozdrabniamy je widelcem z posiekanymi: bazylią, pietruszką i estragonem oraz z tartym parmezanem i orzeszkami pinii. Dodajemy musztardę, drugą łyżkę oliwy, podsmażoną szalotkę, sól i pieprz.
Połówki jajek wkładamy do naczynia do zapiekania, dziurki po żółtkach wypełniamy masą jajeczną. Śmietanę mieszamy z kremowym serem i parmezanem. Uzyskanym płynem zalewamy jajka w naczyniu. Posypujemy orzechami pinii i parmezanem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5-10 minut.
Nowoczesne dania na Wielkanoc 2024
Wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem (przepis ze strony przepisy.pl)
Składniki:
- 6 jajek przepiórczych
- 2 łyżki majonezu
- 1 świeży ogórek
- 3 plastry łososia wędzonego
- rzeżucha do dekoracji
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo (3 minuty), wystudź i obierz. Następnie przekrój każde z nich wzdłuż na pół.
Ogórka pokrój w grube 2 centymetrowe plastry. Na każdym krążku ułóż małą różyczkę z łososia, następnie połówkę jajka.
Na wierzch każdego koreczka nałóż porcję majonezu. Całość przebij wykałaczką i dodatkowo udekoruj rzeżuchą. Podawaj jako przekąskę.
Co nowoczesnego na wielkanocny stół
Pasztet ze szpinaku z łososiem (przepis pochodzi z portalu Przepisy.pl)
Składniki:
- 400 gramów łososia
- 450 gramów szpinaku
- 150 ml gęstej śmietany
- 3 jajka
- gałka muszkatołowa
Wykonnie
Łososia pokrój w kostkę. Resztę zmiksuj w robocie kuchennym z jajkami, dopraw Przyprawą uniwersalną i gałką muszkatołową. Posiekaj szpinak. Do masy dodawaj szpinak miksując całość. Następnie dodaj łososia pokrojonego w kostkę, śmietanę i delikatnie wymieszaj.Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia (23x12) wysmaruj masłem, wyłóż folią aluminiową. Do formy wyłóż masę, przykryj folią od góry i wstaw do dużej blachy napełnionej zimną woda do 1/3 wysokości. (teryna będzie się piekła w kąpieli wodnej). Całość umieść w piekarniku (150 stopni) i piecz 1 godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu schładzaj w lodówce przez noc.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tak żyje "Biały Cygan" Bogdan Trojanek. Zna Viki Gabor, adoptował dziecko z klasztoru
- Skrzynecka przesadza z retuszem? Tak wymalowała się na wycieczkę. Jak w tym chodzić?
- Taka jest Roxie za kulisami "TzG". Prawda o jej zachowaniu wyszła na jaw [WIDEO]
- Jakie wykształcenie ma Jolanta Kwaśniewska? Będziecie zaskoczeni!