Żurek staropolski z białą kiełbasą [PRZEPIS]

Liliana Bogusiak-Jóźwiak
Żurek przygotowujemy na wywarze  warzywno-mięsnym.
Żurek przygotowujemy na wywarze warzywno-mięsnym. sfera PR
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

* Najlepszy jest na wędzonych kościach schabu
* Dodawaną kiełbasę wcześniej podsmaż na odrobinie tłuszczu
* Zupę przed podaniem udekoruj zieleniną.

Składniki:

  • śmietana kwaśna 18% „Piątnica” 200g
  • śmietanka słodka 30% „Piątnica” 200 ml
  • kości wędzone od schabu 1/2 kg
  • marchew 2 średnie szt.
  • pietruszka 1 średnia szt.
  • seler 1/4 niedużej sztuki
  • woda ok. 3 l
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 5-6 ziarenek
  • gotowy zakwas - żurek 1 butelka ok. 500 ml
  • cebula 1 szt.
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier,
  • majeranek do smaku
  • czosnek 3 - 4 ząbki
  • kiełbasa biała surowa 0,7kg
  • jajka ugotowane na twardo.

Wykonanie:

Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć żurek ze śmietaną i śmietanką, zahartować i dodać do garnka. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron, chwilę poddusić pod przykryciem, następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i także dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem czarnym, ziołowym, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podawać np. z jajkiem ugotowanym na twardo. Posypać zieleniną.

[ZOBACZ TEŻ FILM Wybuch gazu w Pabianicach (autorx.news/TVN24)

](http://www.expressilustrowany.pl/ "ZOBACZ TEŻ FILM Wybuch gazu w Pabianicach (autorx.news/TVN24)