Żurek. Przepis na pyszną zupę

bogdanprywat
Przepis na żurek powstał tak dawno, że nikt nie wie, kiedy to było dokładnie. Dawno, dawno, temu żurek nazywany był polewką i robiony ze zsiadłego mleka. Oczywiście przepisów na żurek jest bardzo dużo, ale ten, który prezentujemy, jest wyjątkowy. Dlaczego? Ocenicie sami, kiedy przygotujecie żurek według tego przepisu i po prostu spróbujecie...

Przepis na 6 osób

Składniki:

  • żurek w płynie 0,5l
  • maślanka 1l
  • ziemniaki 0,7kg
  • cebula 0,5kg
  • słonina 0,3kg
  • kiełbasa biała 0,7kg

Przyprawy:

  • czosnek świeży 5 ząbków
  • majeranek
  • pieprz
  • vegeta
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania żurku:

Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę i gotować w 3 l wody do momentu, aż zaokrąglą się brzegi. Czosnek posiekać drobno i z przyprawami wrzucić do garnka. Kiełbasę sparzyć w wywarze i wyjąć (nie gotować na mocnym ogniu). Wyjąc kiełbasę. Żurek i maślankę zmieszać razem i lekko osolić, dolać gorący wywar i wlać do garnka, ciągle mieszając do momentu zagotowania. Słoninę pokroić i zrobić skwarki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i usmażyć na mocno brązowy kolor, wrzucić bez tłuszczu do zupy. Wkładamy też kiełbasę i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut. Podawać z prawdziwym żytnim chlebem.

Wideo

Dodaj ogłoszenie