Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żurek. Przepis na pyszną zupę

bogdanprywat
Przepis na żurek powstał tak dawno, że nikt nie wie, kiedy to było dokładnie. Dawno, dawno, temu żurek nazywany był polewką i robiony ze zsiadłego mleka. Oczywiście przepisów na żurek jest bardzo dużo, ale ten, który prezentujemy, jest wyjątkowy. Dlaczego? Ocenicie sami, kiedy przygotujecie żurek według tego przepisu i po prostu spróbujecie...

Przepis na 6 osób

Składniki:

  • żurek w płynie 0,5l
  • maślanka 1l
  • ziemniaki 0,7kg
  • cebula 0,5kg
  • słonina 0,3kg
  • kiełbasa biała 0,7kg

Przyprawy:

  • czosnek świeży 5 ząbków
  • majeranek
  • pieprz
  • vegeta
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania żurku:

Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę i gotować w 3 l wody do momentu, aż zaokrąglą się brzegi. Czosnek posiekać drobno i z przyprawami wrzucić do garnka. Kiełbasę sparzyć w wywarze i wyjąć (nie gotować na mocnym ogniu). Wyjąc kiełbasę. Żurek i maślankę zmieszać razem i lekko osolić, dolać gorący wywar i wlać do garnka, ciągle mieszając do momentu zagotowania. Słoninę pokroić i zrobić skwarki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i usmażyć na mocno brązowy kolor, wrzucić bez tłuszczu do zupy. Wkładamy też kiełbasę i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut. Podawać z prawdziwym żytnim chlebem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany